Stook geen hout binnen bij slechte luchtkwaliteit

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Vanaf 1 oktober 2024 mag je binnenshuis geen hout stoken als de Stookwijzer code rood of oranje aangeeft. Daarom wordt door diverse instanties geadviseerd om geen houtkachel aan te schaffen ter vervanging van de centrale verwarming.

Gevaar en overlast

Bij het stoken van hout komen ongezonde stoffen vrij, zoals fijnstof. Deze stoffen zie je niet, maar adem je wel in. Dit is schadelijk voor de gezondheid van mensen, maar ook de natuur en het milieu. Code rood en oranje van de Stookwijzer geven aan wanneer houtstook zorgt voor extra gevaar en overlast.

Handhaving

Per 1 oktober 2024 mag je geen hout meer stoken bij code rood en code oranje. Vanaf dat moment zet de gemeente handhavers in om ervoor te zorgen dat houtkacheleigenaren zich aan deze regel houden. Daarom adviseren sommige instanties om geen houtkachel aan te schaffen ter vervanging van de centrale verwarming.

Koop geen kachel

Na de zomervakantie, als het stookseizoen in zicht is, zullen er op meerdere plekken campagnes gestart worden. Houtstook heeft veel nadelen voor de gezondheid: het is niet goed voor jezelf, maar ook niet voor je buren. Met deze maatregelen spreken we iedereen aan om rekening te houden met elkaar. Laten we iedereen een prettige leefruimte gunnen, op zijn minst door op de momenten dat het niet kan de kachel niet op te stoken.

Stookwijzer

De Stookwijzer en de uitleg over code rood en oranje vind je op de pagina van Atlas leefomgeving.

Weet wanneer het vuur beter uit kan blijven. Het stoken van een vuurtje kan gezellig zijn, maar het kan overlast geven voor je buren. En het is helaas ook schadelijk voor gezondheid en zorgt voor luchtvervuiling. Ga je hout stoken, bekijk dan eerst even de Stookwijzer. Zo weet je wanneer het vuur beter uit kan blijven.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen