Drie kwart van de Nederlanders wil altijd bereikbaar zijn

03 sep , 13:05 Nieuws
ontwerp zonder titel 2024 09 02t114358619
Smartphones nemen steeds meer van onze tijd in beslag. Dagelijks bereikbaar zijn is iets wat maar liefst 76 procent van de Nederlanders belangrijk vindt. Greetz zocht uit hoe we omgaan met iemand die tijdens een gesprek constant op zijn of haar smartphone kijkt.

Continu telefoon

Daaruit kwam naar voren dat  liefst 91 procent van de Nederlanders het vervelend vindt wanneer iemand tijdens een gesprek constant met de telefoon in de weer is. Hier wordt alleen op verschillende manieren op gereageerd: 52 procent zegt er meteen iets van. Maar een kleinere groep van zeventien procent wacht op een geschikter moment om er iets van te zeggen. Ook is veertien procent geneigd om zelf de smartphone er ook maar bij te pakken wanneer de gesprekspartner dit doet.

Altijd bereikbaar

Altijd bereikbaar zijn is in de moderne samenleving de norm geworden door smartphones en digitale communicatie. Hoewel het handig is voor snelle informatie-uitwisseling en flexibiliteit, heeft het ook nadelen. Altijd beschikbaar zijn kan leiden tot stress, burn-out, en een gevoel van constante druk, omdat er een verwachting ontstaat om direct te reageren op werk- of sociale berichten. Dit kan de balans tussen werk en privéleven verstoren en de mentale gezondheid aantasten. Het is belangrijk om grenzen te stellen en momenten van offline tijd te creëren om te ontspannen en op te laden, zodat de voordelen van connectiviteit niet overschaduwd worden door de nadelen.

Snel reageren

Sinds de komst van de smartphone is het dagelijks gebruik steeds sneller gegroeid. De gemiddelde schermtijd van Nederlanders is twee uur en 20 minuten per dag. Naast de grote groep die altijd bereikbaar wil zijn vond ongeveer de helft van de deelnemers aan het onderzoek het belangrijk om snel te reageren op binnengekomen berichten. Iemand een paar uur laten wachten op een  reactie zal de helft van de Nederlanders niet zo snel doen.
ontwerp zonder titel 2024 09 02t114358619

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.