E-steps en ongevallen: Altijd zelf betalen

30 jul , 15:23 Nieuws
ontwerp zonder titel 2024 07 30t152742562
De e-step wordt steeds populairder, maar er zijn ook risico's aan verbonden. Juridisch dienstverlener DAS ziet een toename in het aantal ongevallen met e-steps. Dit kan voor bestuurders flinke financiële gevolgen hebben. In dit artikel lees je wat de risico's zijn en waar je op moet letten als je een e-step gebruikt.

Geen verzekering mogelijk

In Nederland zijn de meeste e-steps niet toegestaan op de openbare weg. Dit geldt ook voor fietspaden en stoepen. Omdat e-steps niet voldoen aan de specifieke voertuigeisen, kunnen ze niet verzekerd worden. Dit betekent dat als je een ongeval veroorzaakt met een e-step, je zelf de schade moet vergoeden. In 2022 werden er ongeveer 80 ongevallen gemeld waarbij een e-step betrokken was, en in 2023 waren dat er bijna 90. In de eerste helft van 2024 zijn er al 30 gevallen geregistreerd. Zonder verzekering kunnen de kosten voor het slachtoffer flink oplopen, vooral als er letsel bij komt kijken.

Strafrechtelijke gevolgen

Rijden op een niet-toegestane e-step kan je ook strafrechtelijke problemen opleveren. Als de politie je aanhoudt, kun je een strafbeschikking krijgen. Dit betekent dat je een geldboete krijgt en je e-step kan in beslag worden genomen. Daarnaast kan het leiden tot een aantekening op je strafblad. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor je toekomst, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een verklaring omtrent gedrag (VOG).

Schade in het buitenland

In sommige landen is het wel toegestaan om op een e-step te rijden, maar ook daar is het belangrijk om op de verzekering te letten. Als je in het buitenland een e-step huurt en een ongeval veroorzaakt, ben je als bestuurder aansprakelijk. Zonder verzekering moet je de kosten zelf betalen. Dit geldt ook als je geen verzekering hebt afgesloten in Nederland. Het is daarom verstandig om altijd te controleren of er een goede verzekering is afgesloten voordat je een e-step huurt in het buitenland. Dit kan je veel problemen en kosten besparen.

Controleer altijd de verzekering

Als je een e-step gaat gebruiken, zorg dan dat je goed op de hoogte bent van de regels en verzekeringen. In Nederland zijn de meeste e-steps niet toegestaan op de openbare weg en kunnen ze niet verzekerd worden. Dit betekent dat je bij een ongeval zelf de schade moet betalen. In het buitenland kunnen de regels anders zijn, maar ook daar is het belangrijk om te controleren of er een verzekering is. Door hier goed op te letten, kun je veel problemen en kosten voorkomen.
Het gebruik van een e-step kan veel plezier en gemak opleveren, maar het is belangrijk om bewust te zijn van de risico's. Zorg ervoor dat je altijd goed voorbereid bent en weet wat de regels zijn. Dit voorkomt vervelende verrassingen en zorgt ervoor dat je veilig en verantwoord kunt genieten van je e-step.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en lees meer over dit onderwerp op onze website. Zo ben je altijd goed geïnformeerd en kun je veilig de weg op met je e-step.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.