Energieverbruik in de winter: zo bespaar je in huis

16 okt , 6:39 Nieuws
ontwerp zonder titel 7
De winter staat weer voor de deur en dat betekent dat we vaker de verwarming aanzetten. Maar met de hoge energieprijzen van de laatste tijd is het slim om goed na te denken over ons energieverbruik. Hoe kunnen we onze huizen warm houden zonder dat de kosten de pan uit rijzen? In dit artikel lees je eenvoudige tips om energie te besparen deze winter.

Verwarming efficiënt gebruiken

Een groot deel van ons energieverbruik in de winter gaat naar het verwarmen van onze huizen. Het lijkt misschien logisch om de thermostaat hoog te zetten, maar wist je dat je ook kunt besparen door slimmer te stoken? Zet de verwarming bijvoorbeeld een graadje lager en trek een warme trui aan. Ook is het handig om de thermostaat ’s nachts of als je niet thuis bent, op 15 graden te zetten. Dit scheelt al snel veel in de kosten, zonder dat je het koud hoeft te hebben.

Isoleren is de basis

Goede isolatie is een van de beste manieren om energieverbruik in je woning te verminderen. Als je huis slecht geïsoleerd is, ontsnapt er veel warmte. Dit betekent dat je meer moet stoken om het warm te krijgen. Controleer of er kieren zijn bij ramen en deuren en dicht ze af met tochtstrips. Dubbelglas of zelfs driedubbelglas kan ook helpen om warmte binnen te houden. Isoleren zorgt ervoor dat je minder energie nodig hebt om je huis op temperatuur te houden, wat uiteindelijk weer scheelt in je portemonnee.

Gebruik van apparaten slim aanpakken

Naast verwarming gebruiken we in de winter ook meer elektrische apparaten, zoals verlichting en keukenapparatuur. Een eenvoudige manier om je energieverbruik te verminderen, is door te letten op welke apparaten je gebruikt en hoe je ze gebruikt. Zet bijvoorbeeld de lichten uit in kamers waar je niet bent en vervang oude gloeilampen door energiezuinige LED-lampen. Ook kun je apparaten die je weinig gebruikt, helemaal uitzetten in plaats van op stand-by laten staan. Zo bespaar je ongemerkt toch energie.

Let op je waterverbruik

In de winter nemen veel mensen vaker lange, warme douches. Dit zorgt voor extra energieverbruik omdat het water verwarmd moet worden. Een korte douche van vijf minuten kan je al veel energie besparen. Een waterbesparende douchekop helpt ook om minder warm water te gebruiken. Daarnaast kun je denken aan het lager zetten van de temperatuur van je boiler of cv-ketel. Met een paar eenvoudige aanpassingen kun je zonder veel moeite energie besparen, en dat merk je meteen in je energierekening.
Met deze tips kun je het energieverbruik in je woning deze winter flink verminderen. Door slim om te gaan met verwarming, isolatie en het gebruik van apparaten kun je comfortabel de winter doorkomen zonder dat je energiekosten te hoog oplopen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.