Hallucinaties en wanen bij dementie

07 okt , 12:17 Nieuws
ontwerp zonder titel 2024 10 07t122037274
Op maandagavond 21 oktober organiseren Alzheimer Nederland, afdeling Oost-Veluwe en het Netwerk Dementie Oost-Veluwe een thema-avond over hallucinaties en wanen bij mensen met dementie.

Bijeenkomst

De bijeenkomst is bedoeld voor mantelzorgers en zorgprofessionals uit de regio en vindt plaats bij Aventus aan de Laan van de Mensenrechten 500 in Apeldoorn. Het programma start om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). De toegang is gratis. Aanmelden kan door een email te sturen naar [email protected]. Tijdens de avond gaan vier deskundige sprekers in op de oorsprong van hallucinaties en wanen, en geven zij tips en adviezen voor het omgaan met deze situaties. Hallucinaties bij dementie kunnen zich uiten in het zien of horen van dingen die er niet zijn, terwijl wanen te maken hebben met overtuigingen die niet kloppen. Iemand kan bijvoorbeeld denken dat een portemonnee is gestolen. Voor mantelzorgers en zorgprofessionals is het soms lastig om hiermee om te gaan. De thema-avond biedt handvatten en inzichten om beter te begrijpen wat er speelt en tips om erop te reageren.

Zorgprofessionals

Cora Ritmeijer (tot voor kort specialist ouderengeneeskunde) en Wilma te Water (klinisch geriater, Gelre Ziekenhuizen) gaan in op het ontstaan van hallucinaties en wanen bij dementie. Aan de hand van casuïstiek geven Marjan Koppejan (arts ouderenzorg en geestelijk verzorger) en Sabine ten Klooster (ggz-verpleegkundige) vervolgens praktische adviezen. Ook besteden zij aandacht aan ethische aspecten en zingeving. Voor mantelzorgers en zorgprofessionals is deze avond een mooie gelegenheid om kennis op te doen, ervaringen te delen en met elkaar in gesprek te gaan over een uitdagend aspect van dementiezorg. Er is ook ruimte voor het stellen van vragen aan de deskundigen.

Over dementie  

Dementie treft door de vergrijzing steeds meer mensen. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt deze slopende hersenziekte. In Nederland hebben momenteel 300.000 mensen de ziekte en dat aantal zal in de toekomst flink stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. Alzheimer Nederland werkt daarom met hart en ziel aan een beter leven met dementie en een toekomst zonder dementie.

Praktische informatie

  • Datum: Maandag 21 oktober 2024
Tijd: 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Locatie: Aventus, Laan van de Mensenrechten 500, Apeldoorn
Aanmelden: stuur een mail naar [email protected]
Toegang: Gratis, wel graag vooraf aanmelden. Meer informatie: https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/oost-veluwe

Over de afdeling Oost-Veluwe van Alzheimer Nederland  

De afdeling Oost-Veluwe is een regionale organisatie die door vrijwilligers wordt gerund. Wij organiseren activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten, behartigen hun belangen en wijzen de weg naar hulp. De afdeling Oost-Veluwe is actief in de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Hattem, Heerde en Voorst. Thuiswonende mensen met dementie en hun naasten kunnen iedere maand terecht bij het Alzheimer Café in Heerde, het Alzheimer Trefpunt  in Apeldoorn en de Onvergetelijke Kookclub  in Epe. 

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.