Het Stadspark van Apeldoorn

21 jul , 8:59 Nieuws
grifthof2jpg gemeente apeldoorn
De gemeenteraad heeft onlangs de voorlopige ontwerpen voor het Griftpark goedgekeurd. De binnenstad van Apeldoorn transformeert de komende jaren tot het Stadspark van Apeldoorn.

Voorlopige ontwerpen Griftpark en Grote Markthof goedgekeurd

Het project Griftpark speelt hierin een belangrijke rol. Dit nieuwe park omvat de Hofstraat-Kanaalstraat en de Kalverstraat. Een andere pijler voor het Stadspark is de Grote Markthof. De gemeenteraad stemde ook in met het voorlopig ontwerp van dit project. Wel is toegezegd om voor de invulling van perceel Marktstraat 12 (huidige locatie fietsenstalling) naar varianten te kijken en deze voor te leggen aan de raad. In het najaar werken we het voorlopig ontwerp uit tot een definitief ontwerp. In de uitwerking nemen we ook de varianten voor de invulling van perceel Marktstraat 12 mee. Benieuwd naar de plannen?

Veranderingen in de binnenstad van Apeldoorn

De binnenstad van Apeldoorn staat voor grote veranderingen. Het centrum wordt omgetoverd tot het Stadspark van Apeldoorn. Dit project heeft als doel de binnenstad groener, duurzamer en aantrekkelijker te maken. Met meer groen, betere leefomstandigheden en een unieke identiteit zal Apeldoorn zich onderscheiden als hoofdstad van de Veluwe.

Meer groen en biodiversiteit

De binnenstad van Apeldoorn krijgt een nieuw gezicht met veel groen en meer biodiversiteit. Dit betekent dat er meer planten en dieren komen en dat er extra aandacht komt voor een gezond leefklimaat. Het ontwikkelperspectief ‘Het Stadspark van Apeldoorn’ legt de nadruk op het verbinden van verschillende gebieden zoals de spoorzone, kanaalzone en het centrum. Door deze verbindingen ontstaat een samenhangend en groen stadspark. Dit park zal niet alleen bijdragen aan een betere leefomgeving, maar ook zorgen voor meer ontmoetingsplekken voor bewoners en bezoekers.

Wonen, werken en recreëren

Het ontwikkelperspectief voor de binnenstad van Apeldoorn richt zich niet alleen op vergroening, maar ook op het verbeteren van woon- en werkomstandigheden. Er zullen nieuwe woningen worden gebouwd, winkels worden herontwikkeld en er komen meer plekken voor werk en onderwijs. Dit alles met het doel om een bruisende en dynamische binnenstad te creëren. De nieuwe binnenstad moet aantrekkelijk zijn voor jong en oud, met ruimte voor recreatie en ontspanning. Dit sluit aan bij de wens om Apeldoorn een uniek en herkenbaar merk te maken, dat zich onderscheidt van andere steden door zijn groene en koninklijke karakter.

Mobiliteit en duurzaamheid

Een belangrijk onderdeel van de plannen voor de binnenstad is de mobiliteitsvisie. Om de binnenstad groener en aantrekkelijker te maken, moet ook het verkeer aangepakt worden. Er wordt gewerkt aan schone mobiliteit, met meer ruimte voor fietsers en voetgangers en minder autoverkeer. Dit draagt bij aan een schonere en gezondere leefomgeving. De plannen voor de binnenstad zijn vastgelegd in de Omgevingsvisie, waarin staat hoe Apeldoorn zich richting 2040 gaat ontwikkelen. De binnenstad speelt hierin een belangrijke rol, met specifieke aandacht voor duurzame mobiliteit en ruimtelijke kwaliteit.

Samenwerking voor een betere binnenstad

Het realiseren van het Stadspark van Apeldoorn is een gezamenlijk project. De gemeente werkt samen met woningbouwcorporaties, investeerders, bedrijven en inwoners om de plannen werkelijkheid te maken. In de periode van november 2022 tot april 2023 is er hard gewerkt aan de invulling van de eerste drie projecten: Grote Markthof, Griftpark en Parkstraat-Zuid. Deze projecten vormen de eerste stappen naar een groenere en duurzamere binnenstad. Door samen te werken met verschillende partners en belanghebbenden, wil Apeldoorn een binnenstad creëren die niet alleen mooi en functioneel is, maar ook toekomstbestendig en aantrekkelijk voor iedereen.

Meer info

Voor meer informatie over de plannen voor de binnenstad van Apeldoorn, kunt u terecht op de website stadspark.apeldoorn.nl. Hier vindt u updates over de voortgang van de projecten en kunt u zien hoe u zelf kunt bijdragen aan de ontwikkeling van de nieuwe binnenstad. Met het Stadspark van Apeldoorn wil de gemeente een binnenstad creëren waar het prettig wonen, werken en recreëren is, midden in het groen en met de Veluwe om de hoek.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.