Open dag bij Zorgvilla Apeldoorn

sep 14 2022, 00:00 Nieuws
korian villa rosorum apeldoorn 30
Open dag bij Zorgvilla Apeldoorn
Een warm thuis voor senioren
Aan de bekende Loolaan ligt de karakteristieke Zorgvilla Apeldoorn. Vroeger stond hier de Koningsschool, gebouwd door koning Willem III voor kinderen van medewerkers van Paleis Het Loo. Het huidige monumentale pand is volledig getransformeerd naar een comfortabele zorgvilla met 25 woonstudio’s. Hier vinden senioren met een zorgvraag, waaronder geheugenproblematiek, een liefdevolle plek om te wonen. Wanneer we de zorgvilla binnenlopen worden we begroet door de zoete lucht van zelfgemaakte pannenkoeken.

Pannenkoeken

Het pand lijkt van de buitenkant misschien groot, maar binnen is het gezellig en gemoedelijk. Eén van de bewoners had een idee geopperd: ‘Ik lust wel pannenkoeken!’. Dat hoefde ze geen twee keer te zeggen, gastvrouw Janneke Mossink en activiteitenbegeleidster Annemieke Maris gingen aan de slag. De tafel werd gedekt en de bewoners schoven aan. Een gezellig en gevarieerd gezelschap van mannen en vrouwen met verschillende zorgvragen. Er woont één echtpaar. Mevrouw vertelt enthousiast over hun kleurrijke leven samen. Hoe ze elkaar ontmoetten, over haar carrière
. Ze was één van de eerste grondleggers van de vrouwenrechtenbeweging.
En hoe ze samen met het gezin jarenlang in het buitenland woonden. Nu woont ze samen met haar man in de zorgvilla, waar ze het erg naar haar zin heeft.
korian villa rosorum apeldoorn 32

Activering

Een grote schaal met pannenkoeken gaat rond en de bewoners smullen ervan. Ook locatiemanager Marjan Denkers is ook aangeschoven en vult aan: “Mevrouw heeft een erg [kleurrijk] leven gehad. Wanneer een bewoner bij ons komt wonen, verdiepen we ons in het levensverhaal en investeren we in de vertrouwensband. Niets moet. We gaan juist mee in hun dagelijkse ritme, en bieden structuur wanneer hier behoefte aan is. En we richten ons op activering. Want wanneer taken uit handen genomen worden die je zelf kunt uitvoeren, kun je de bijbehorende vaardigheden verliezen. Dat doet wat met je zelfbeeld.” Activiteitenbegeleidster Annemieke vult aan: “We bakken samen een appeltaart, luisteren naar muziek, lezen een boek of gaan tuinieren. En het dagelijkse huishouden houden we samen draaiend, bewoners mogen meehelpen met het voorbereiden van de maaltijden of de was opvouwen. Net wat iemand wil en leuk vindt om te doen.”

Uitstekende voorzieningen

We lopen een rondje buiten door de prachtige tuin richting het koetshuis. Hier komt bijna dagelijks de fysiotherapeut aan huis. De kapster komt één keer per week. Dat is ook Zorgvilla Apeldoorn: uitstekende voorzieningen. Er is altijd wel wat te doen. En wanneer een bewoner behoefte heeft aan rust en privacy kan dat ook. In één van de gezellige hoekjes in de zorgvilla, of in de eigen woonstudio. Marjan: “mensen nemen hun eigen spullen mee vanuit huis. Want wanneer die fijne stoel of de vertrouwde boekenkast meeverhuist, voel je je sneller thuis.”
korian villa rosorum apeldoorn 43

Persoonlijke zorg

“We kennen de bewoners goed en houden rekening met persoonlijke wensen en behoeftes. Slaapt iemand graag uit? Geen probleem. Doucht iemand liever ’s avonds? Dat kan. Ook de activiteiten stellen we af op individuele behoeften.” Ondertussen is de tafel afgeruimd en gaan de bewoners hun eigen gang. Sommige trekken zich terug in hun studio, anderen pakken de krant of zoeken gezelschap op. In de middag komt de pianiste langs voor een huiskamerconcert.

Sfeer proeven?

Kom zaterdag 24 september naar onze open dag. Er is dan volop gelegenheid om de locatie te bekijken, het zorgteam te ontmoeten én al uw vragen te stellen. Ga naar onze website om aan te melden of bel ons. Bekijk ook de andere deelnemende locaties.

Ook benieuwd? Kom naar de open dag!

085 - 808 7299
Loolaan 69A, Apeldoorn