Oproep: kom niet met kleine kinderen in bossen Heuvelrug om wolf

01 aug , 8:20 Nieuws
ontwerp zonder titel 2024 08 01t081843245
Mocht je een dagje met de kinderen de natuur in willen trekken deze vakantie, hou dan rekening met het volgende.
De provincie Utrecht en diverse gemeenten roepen mensen in een "dringende waarschuwing" op om voorlopig niet met kleine kinderen in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug te komen. De waarschuwing geldt voor het bosgebied in de gemeenten Leusden, Woudenberg, Utrechtse Heuvelrug en Zeist. In andere delen van de Utrechtse Heuvelrug geldt het advies om "zeer voorzichtig" te zijn.

Oproep

Aanleiding is een incident van woensdagochtend bij Austerlitz, waarbij een kind omver zou zijn gelopen of geduwd door een "groot dier". Mogelijk gaat het om een wolf. "De provincie houdt er ernstig rekening mee dat het om dezelfde wolf gaat die eerder betrokken was bij incidenten in Leusden met een ander meisje en een hond en heeft daarom besloten om een afschotvergunning voor te bereiden", zo meldt de provincie in een verklaring.

Verontrustend en niet-natuurlijk gedrag 

Ervan uitgaande dat het om een wolf ging, zeggen wolvendeskundigen dat er gedrag is vertoond dat atypisch en verontrustend is. De provincie houdt er ernstig rekening mee dat het om dezelfde wolf gaat die eerder betrokken was bij incidenten in Leusden met een ander meisje en een hond en heeft daarom besloten om een afschotvergunning voor te bereiden.  

Spoed DNA-analyse 

Eerder vandaag is al een spoedanalyse van het DNA aangevraagd en inmiddels is de kleding overhandigd aan het onderzoeksinstituut. Dit onderzoek zal duidelijk maken of er sprake is van dezelfde wolf. De provincie heeft gelijktijdig met het DNA-onderzoek wolvendeskundigen verzocht zo spoedig als mogelijk dit incident nader te duiden en de provincie te adviseren. De provincie heeft voor het voornemen tot afschot steun en instemming gevraagd bij het Ministerie van LVVN en de betrokken gemeenten Zeist, Leusden, Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.