Verkiezingen Europees Parlement 6 juni 2024

jun 05 , 14:45 Nieuws
ontwerp zonder titel 26
Op donderdag 6 juni 2024 kunnen Europeanen met kiesrecht hun stem uitbrengen voor het Europees Parlement. Dit parlement, ook wel het EP genoemd, is de rechtstreeks verkozen volksvertegenwoordiging van de Europese Unie. Samen met de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie vervult het een wetgevende taak binnen de EU.

Informatie voor inwoners

Waar stem ik voor? In de Europese Unie werken veel landen samen op gebieden zoals handel, economie, de euro, landbouw, justitie, migratie, milieu, reizen en onderwijs. Het Europees Parlement is de volksvertegenwoordiging op Europees niveau, waarvoor u eenmaal in de vijf jaar kunt stemmen.

Wie mag stemmen?

Om te kunnen stemmen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Meer hierover leest u op de website.

Stemmen niet-Nederlanders

Ook niet-Nederlanders die in Nederland wonen, kunnen stemmen voor de Europese Verkiezingen.

Stembureaulid

Wilt u een actieve bijdrage leveren tijdens de verkiezingen op 6 juni? Meld u aan als stembureaulid! Enthousiaste mensen zijn van harte welkom.

Stemmen vanuit het buitenland

Bent u tijdelijk in het buitenland op 6 juni 2024 en staat u ingeschreven in de gemeente Apeldoorn? U kunt dan per brief stemmen, mits u een buitenlands postadres heeft.

Wanneer en waar kan ik stemmen?

Door te stemmen op 6 juni 2024 bepaalt u mee wie de komende vijf jaar lid wordt van het Europees Parlement en heeft u invloed op hun besluiten.
Uw stempas en iemand machtigen U ontvangt uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingen uw stempas. Als u vlak voor de verkiezingen verhuist, kan het zijn dat u nog in uw vorige woongemeente moet stemmen. Het adres waarop u op 23 april 2024 officieel staat ingeschreven, bepaalt waar u kunt stemmen.

Wat heb ik nodig om te stemmen?

Om te stemmen heeft u een stempas en een identiteitsbewijs nodig. Uw identiteitsbewijs mag maximaal vijf jaar verlopen zijn.

Stemmen, hoe werkt dat?

Om te stemmen gaat u naar een stemlokaal. Hoe dit precies in zijn werk gaat, leest u op de website.

Stemmen voor kiezers met een beperking

Alle stemlokalen zijn toegankelijk voor mensen met een beperking, zodat iedereen gebruik kan maken van zijn of haar kiesrecht.

Stemmen tellen

Op 6 juni om 21.00 uur sluiten de stembureaus en begint het tellen van de stemmen. U mag hierbij aanwezig zijn. De voorzitter van het stembureau zorgt voor een correcte en zorgvuldige telling.

Vragen

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact op via [email protected] .

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws . Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.