Verwaarlozing huisdieren na vondst in flat

15 aug , 9:06 Nieuws
verwaarlozing
Bewoners van een flat in de wijk De Maten in Apeldoorn werden eind juli opgeschrikt door een verschrikkelijke stank. De geur bleek afkomstig te zijn uit een flat van een man die al sinds januari vastzit.

Verwaarlozing katten

Hij liet twee katten achter in de woning. Buurtbewoners, die al eerder hun zorgen hadden geuit over de situatie van de katten, sloegen alarm bij de woningbouwvereniging en de politie. Ondanks meldingen en de indringende geur werd er aanvankelijk niet ingegrepen. Dit heeft geleid tot ernstige verwaarlozing van de dieren, waarbij één kat zelfs om het leven kwam.

Ingrijpen dierenbeschermer

De politie werd door buren gealarmeerd over de situatie, maar ondernam aanvankelijk geen verdere actie. De zorgen van de bewoners werden niet serieus genomen, ondanks eerdere meldingen over de verwaarlozing van de katten. Pas enkele dagen later kwam er verandering toen een dierenbeschermer besloot om de situatie zelf te onderzoeken. De toestand die werd aangetroffen was afschuwelijk: een kat was al gestorven van de honger, terwijl de andere kat ernstig ondervoed was en onder de vlooien zat. De dierenbeschermer kon de overlevende kat net op tijd redden, waarna het dier naar een dierenarts werd gebracht. De woningbouwvereniging kwam daarna pas in actie om de woning schoon te maken en de vlooienplaag te bestrijden.

Politieke vragen over verantwoordelijkheid

De schokkende situatie heeft geleid tot schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren. Zij willen weten hoe het kan dat de verwaarlozing zo ver heeft kunnen komen zonder dat er eerder is ingegrepen. De partij vraagt zich af wie verantwoordelijk is voor het welzijn van huisdieren wanneer iemand wordt opgepakt en waarom er geen gebruik is gemaakt van de opvangmogelijkheden die beschikbaar zijn voor dit soort situaties. Ook wordt er gevraagd hoe inwoners hun zorgen over verwaarlozing kunnen melden en wie dan verantwoordelijk is voor het ondernemen van actie. De Partij voor de Dieren wil dat de gemeente Apeldoorn maatregelen neemt om te voorkomen dat dit soort schrijnende gevallen van verwaarlozing in de toekomst nog kunnen plaatsvinden.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.