Zondag sneuvelde 41 jaar oud wereldrecord

Foto: ©Still NOS

Atlete Femke Bol heeft een 41 jaar oud wereldrecord uit de boeken gelopen. De 22-jarige Amersfoortse zette bij de NK indoor in Apeldoorn de klok op de 400 meter stil na 49,26 seconden. Daarmee verbeterde ze de 49,59 die sinds 1982 op naam stond van de Tsjechische Jarmila Kratochvilova. Bol won er en passant haar vierde Nederlandse titel mee.

Zondag sneuvelde wereldrecord

Femke Bol keek zelf ook vol ongeloof naar de tijd van 49,26 seconden op de klok in het Omnisport van Apeldoorn. De drievoudig Europees kampioene zag daar het wereldrecord staan waarmee ze bij de Nederlandse kampioenschappen indooratletiek de titel had veroverd op de 400 meter. “Dit zegt mij veel. Ook omdat er nu een wereldrecord is dat ‘clean’ is gelopen”, zei de 22-jarige Amersfoortse na haar historische race. Bol liep een 41 jaar oud record uit de boeken. De Tsjechische Jarmila Kratochvilova had in 1982 een destijds ongelooflijk snelle 49,59 neergezet. Dat was in een tijd waarin atleten uit de Oostbloklanden grif gebruik maakten van doping. Ook Kratochvilova was verdacht, maar ze werd nooit betrapt bij dopingcontroles. “Ik kende het record van de lijstjes. Die zie ik wel eens voorbijkomen. Maar ik heb die race nooit bekeken of als voorbeeld gezien, want het was niet op een eerlijke manier gelopen naar mijn mening.”

Vol ongeloof

Bol was niettemin vol ongeloof over die tijd van 49,26. “Het is niet nét eronder, maar dík eronder”, lachte ze. Toch zat het wel degelijk in haar hoofd om die belegen recordtijd in de finale van de 400 meter in het Omnisport aan te vallen. “Ik wist dat het mogelijk was en ik hoopte ook het te lopen, maar je wilt wel vaker wat en dan lukt het niet. Ik wist ook dat als ik het wereldrecord wilde verbeteren, ik me niet moest focussen op de tijd, maar op het uitvoeren van mijn taken.” Bol versloeg in de finale in een rechtstreeks duel haar vriendin en trainingsmaatje Lieke Klaver.

Spannende race

Ze startte in de buitenste baan en passeerde de streep na de eerste ronde al als eerste. Klaver zat toen nog in haar kielzog, maar de Enkhuizense had geen antwoord op de enorme versnelling die Bol in de tweede ronde uit haar benen perste. Ze won met grote voorsprong. Klaver finishte als tweede in een dik persoonlijk record van 50,34. “Voor mij was het fijn dat Lieke in de race zat. Ze opent altijd snel en is de beste tegenstander die ik kan hebben. Bovendien ligt er een snelle baan hier in Apeldoorn. Het was denk ik de ideale race voor het thuispubliek.”

Opdracht mee gekregen

Bol memoreerde ook de woorden van haar trainer Laurent Meuwly voor de race. “Hij had in mijn vorige races foutjes gezien. In Liévin opende ik afgelopen woensdag net zo hard als hier in de eerste ronde (23,63), maar toen schrok ik van die snelle start en deed ik het de tweede ronde te rustig aan. Nu was de opdracht om me de hele race geen moment comfortabel te voelen, alsof je de hele race net te snel loopt. En dat heb ik gedaan.”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen