Stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Volgens haar had er maar één partij dik gewonnen tijdens deze historisch lage opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen, de partij van de thuisblijvers.

Column juffrouw Raadgever

“Hebben jullie ook gestemd”, was het eerste wat ze vroeg. En of we wel wisten dat er dit jaar wel drie dagen gestemd kon worden. Gisteren, de laatste dag, zouden er meer lokalen opengesteld worden. En dan zo’n lage opkomst. Onbegrijpelijk. Ze had gehoord, dat in sommige plaatsen van alles uit ‘de kast’ getrokken zou zijn om mensen ertoe over te halen om te komen stemmen. Bijvoorbeeld bij dat stemlokaal wat verplaatsbaar was. Wel vervelend als je net bedacht had daar te gaan stemmen maar dat het zich alweer verplaatst had toen je terugkwam van je boodschap. Lachen toch. Daar sta je dan. Kijkend naar een lege plek. Met maar één vraag op de lippen: Waar is het stemlokaal gebleven? Doel bereikt? Dat kun je, je afvragen. En dan die plaats waar je een gratis rondje racen met skelters kreeg als je kwam stemmen. Het is toch van de gekke, vind ze. Tja, het geeft je wel te denken. Zou het echt iets uitgehaald hebben. Ze had vanmorgen gehoord dat er maar één partij dik gewonnen had. De partij van de thuisblijvers. En toch had ze zo haar eigen gedachten hoe het kwam dat verschillende partijen zo veel ingeleverd hadden. Inmiddels hebben we ons met zijn drieën buiten geïnstalleerd in de tuin van de buurtjes.

“Kale boel hier,” merkt ze op. Dat heeft ze goed gezien.  Afgelopen zaterdag hadden de buren even goed de handen uit de mouwen gestoken. En dit was het resultaat. Een beetje vroeg dat wel, maar het weer was heerlijk en daar zaten ze dan. Tussen hen in een flinke stapel takken. Dit jaar waren ze fijn op tijd om de vlinderboom eens goed terug te snoeien. Toen ze kozen voor een Vlinderboom haag hadden ze zich voorgesteld dat wanneer ze vier verschillende kleuren naast elkaar zouden poten er een mooie dichte haag zou ontstaan. Helaas, al twee jaar is het een aardige teleurstelling geworden. Het werden vier verschillende takkenbossen groeiend tot zeker wel ruim één meter hoog. Halverwege wel een weelderige bos met bladeren. Dat dan weer wel. Maar de bloemen! De lila kleur had de meeste en wit kon ook nog aardig meedoen. Maar roze en donkerpaars hebben het beide jaren aardig aflaten weten. Hopelijk helpt het dat het vroege snoeien wat meer volume gaat geven en dan bedoelen ze aan het onderste gedeelte. Nee, echte groene vingers hebben ze niet daar zijn ze inmiddels wel achter. Langzamerhand was de stapel takken minder geworden. De bak tussen hen in was al snel vol met takjes van zo’n tien centimeter. Zo konden ze de boel tenminste door de koker van de gezamenlijke GFT-afvalbak afvoeren. Iemand had hen aangeraden de hele handel in de kofferbak, van de auto, richting de gemeente te brengen maar daar had haar maatje geen oren naar. En ook niet om de bos takken in de hoek van een weiland achter te laten. Geen denken aan. Na ruim een uur stevig door knippen kon de hele handel gedumpt worden. Op geruimd staat netjes. En zo stom, nu hadden ze gehoord dat er iemand had geklaagd dat de Gft-container vol was toen hij er iets in wilde weggooien. Iemand anders had zich ermee bemoeid en gezegd dat hij wel wist wie de boosdoener was. Het zat haar niet lekker. Ze had geen idee waarom daar zo over geklets werd. We raden haar aan er niet op te reageren. Iedereen mag erin storten. En vol is vol, toch.

Veel belangrijker is om te weten wat de verklaring is voor de historisch lage opkomst van het stemmen. Maar zo’n 50% van de mensen die mochten stemmen waren gekomen. En over het stemgedrag. Beide hadden ze de buurvrouw verwachtingvol aangekeken. Nou: zij was ervan overtuigd dat er een hele groep trouwe stemmers na de corona niet meer onder ons waren. Allemaal oudere mensen die jaren op dezelfde partijen gestemd hadden. En dan nog de nieuwe plaatselijke partijen met superduidelijke wensen en doelen. Eerlijk, het was zeker nog niet zo’n gekke gedachte. Al pratend kwamen ze tot de conclusie; dat er best wel eens daardoor een verandering in samenstelling van inwoners in veel plaatsen zou zijn gekomen. Vergelijken met andere jaren was dan ook niet te doen. Maar goed dat hadden wij dan bedacht. We zullen het de komende nieuwe verkiezingen wel meemaken.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen