Succesvolle informatiemarkt over steun- en pleeggezinnen

Foto: pixabay

Het was een drukte van belang bij Het Vierhuis van ’s Heerenloo, afgelopen maandagavond 12 november. Ruim 40 geïnteresseerden lieten zich informeren over het steun- en pleegouderschap.

Steun- en pleegouderschap

Wat houdt steun- en pleegouderschap precies in? Hoeveel dagen vang je een kind op? Welke eisen worden er gesteld aan ouders? Gedreven medewerkers van Leger des Heils, Pactum, Timon, Stimenz en William Schrikker gaven antwoord op de vele vragen van geïnteresseerden. Ook ervaringsdeskundigen waren aanwezig. Hun sprekende en persoonlijke verhalen brachten het goede gevoel van steun- en pleegouderschap naar voren en maakten de aanwezigen enthousiast.

Stabiele basis

Vooral bij pleegouderschap blijkt het belangrijk dat je een stabiele basis kunt bieden. De komst van een eigen kindje of bijvoorbeeld een verhuizing kunnen een behoorlijke impact hebben op pleegkinderen. Ook het bieden van een eigen kamer is erg belangrijk: pleegkinderen hebben een eigen plekje nodig. Bij steunouders ligt dit iets anders, steunkinderen blijven namelijk nooit slapen. Het gaat daar om opvang van een dag of dagdeel per week, of zelfs per maand: tijdelijke ondersteuning om rust te bieden aan het gezin en het kind.

Ervaringen

De twee soorten opvang verschillen dus van elkaar, maar de ervaringsdeskundigen noemen dezelfde positieve effecten. Zo zegt steunouder Mike: “Het is mooi om het vertrouwen van de kinderen en hun ouders te krijgen. Je draagt echt iets bij, gewoon door er te zijn.” Pleegouder Jos wordt blij van de enorme groei die hij zijn pleegzoon ziet doormaken.
Pleegouder Marijke vangt met haar man Hans al 45 jaar lang pleegkinderen op. Ze vindt het belangrijk om ook de moeilijke kanten te belichten: “Het is soms best pittig. Je krijgt niet alleen een kindje in je gezin, de familie krijg je er ook bij. Dat contact kan soms moeilijk zijn, maar is héél belangrijk voor de band. Je moet je binden én weer leren loslaten.” Maar Marijke spreekt met passie over alles wat ze al meemaakte en ze heeft één belangrijke boodschap: “Zet je hart op een kier, je krijgt er zóveel voor terug.”

Meer informatie

Hoeveel mensen zich na deze informatieavond daadwerkelijk hebben aangemeld als steun- of pleegouder is nog niet bekend, maar de eerste stappen zijn op deze avond absoluut gezet. Ook interesse om steun- of pleeggezin te worden? Kijk op www.apeldoorn.nl/inhuis of neem contact op met [email protected]. We helpen je graag verder.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen