Sinterklaas ziet demonstranten langs de route in Apeldoorn

Foto: Pixabay

In het hele land zijn dit weekend demonstraties bij de aankomst van Sinterklaas. Tijdens de landelijke intocht zaterdag in de gemeente Zaanstad hebben vier actiegroepen zich gemeld, twee van voor- en twee van tegenstanders van Zwarte Piet. Ook in veel andere plaatsen in Nederland zijn protesten aangekondigd.

Kick Out Zwarte Piet

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) mijdt dit jaar de landelijke intocht, maar gaat de regio in. Zo vinden er onder meer demonstraties plaats in Den Haag, Rotterdam, Dokkum, Groningen, Eindhoven, Apeldoorn, Den Helder, Weesp en Maassluis. In een aantal van die plaatsen zijn ook tegendemonstraties aangekondigd. De actievoerders hebben speciale plekken toegewezen gekregen waar ze mogen staan, maar die vielen niet allemaal in goede aarde. Zo vindt KOZP dat de betogers op de locaties in Den Haag en Rotterdam niet goed zichtbaar en hoorbaar zijn.

Zaanstad

In Zaanstad, waar zo’n 25.000 mensen worden verwacht, gelden eveneens strikte regels voor de betogers. Zo staan de voor- en tegenstanders in aparte vakken zodat ze niet de confrontatie aan kunnen gaan en moeten toeschouwers door toegangspoortjes voor de aankomst van Pakjesboot 12 in Zaandijk. De intocht is rechtstreeks te zien op tv in een speciale editie van het Sinterklaasjournaal op NPO Zapp.

Tegengehouden

Aanhangers van KOZP werden vorig jaar onderweg naar de landelijke intocht in Dokkum tegengehouden op de snelweg door middel van een wegblokkade. De initiatiefnemers daarvan zijn vorige week veroordeeld tot taakstraffen.

Het bericht Sinterklaas verwelkomd door demonstranten verscheen eerst op Nieuws.nl.