COLUMN: TUSSEN BERG EN BOS

365 dagen de Vierdaagse van Nijmegen

COLUMN: TUSSEN BERG EN BOS
365 dagen de Vierdaagse van Nijmegen
Eigenlijk had ik ditmaal wat willen schrijven over de adequate afhandeling van de aanvraag van mijn nieuwe ID-kaart door de afdeling Burgerzaken van de Gemeente Apeldoorn. Ik had ook best een denkbeeldig stukje mee willen lopen met het loopteam van De Stentor. Een stukje over de verkeersregelaars bij de wegwerkzaamheden op de Jachtlaan was een derde optie geweest. Maar ach, die staan er waarschijnlijk volgende week ook nog wel. 
Nee, voor iemand bij wie de blauwe bril op het gezicht staat getatoeëerd – een vermaard lokaal journalist betichtte mij daar ooit van – voel ik me uiteraard geroepen wat kanttekeningen te plaatsen bij het hartverscheurende item dat TV Gelderland vorige week uitzond over AGOVV. 
AGOVV Apeldoorn noemden ze de club abusievelijk in al hun wijsheid, maar die onjuistheid zie ik de makers het item voor één keer door de vingers. Aan een foutje meer of minder moeten we ons niet zo storen, anders blijf je je storen. Of niet dan?
TV Gelderland pakte voor de verandering flink uit. De nieuwsmakers van de regionale omroep wilden graag naar Apeldoorn komen voor een reportage over de bouwvallige staat van de monumentale hoofdtribune. Zo hadden zij althans voorafgaand aan hun komst aan een bestuurslid laten weten. Het bezoekje mondde uiteindelijk uit in een vier minuten en 33 seconden durend treurepos over het verval van AGOVV. Instortingsgevaar dreigt blijkbaar niet alleen voor de verrotte houten tribune, maar voor de hele voetbalclub. Afgaande op de onheilstijding van TV Gelderland mag de Wijkvereniging Berg en Bos zich langzaam maar zeker gaan opmaken voor haar grootste nachtmerrie: een Apeldoornse variant van de Wageningse Berg in hún wijk! 
Tja, ze monteren wat beelden achter elkaar en dankzij dit zorgvuldige knip- en plakwerk sturen de nieuwsmakers aan op het naderende einde van AGOVV. Een vereniging die op haar kont ligt. Een tribune in verregaande staat van ontbinding. Clubmensen die elkaar ogenschijnlijk tegenspreken. Kortom, droefheid troef. In plaats van beelden van de netjes opgeknapte ‘Blauwe Drukte’, de tot kantine omgetoverde sponsorruimte, of de gerenoveerde kleedruimten kreeg de tv-kijker afbladerende verf en rottend hout voorgeschoteld. 
Toeval? Reken daar maar niet op. De programmamakers van TV Gelderland laten niet gauw iets aan het toeval over. Veel van die spontane items van de regionale omroep zijn in werkelijkheid strak geregisseerd. Met al hun vooringenomenheid scheppen ze graag een bepaald beeld. Daarin is uiteraard geen ruimte voor conflicterende zaken. Al in betaalde tijden kwam juist TV Gelderland vaak met het ‘harde nieuws’ vanaf sportpark Berg en Bos. In het aandikken van niemandalletjes of het bewust belachelijk maken van alles met een blauwe kleur, toonden de nieuwsmakers uit Arnhem zich zeer bedreven. Serieuze journalistiek, zo noemen ze dit zwaar gesubsidieerde afzeiken. 
Nou zal ik de laatste zijn om tegen te spreken dat bij Apeldoorns meest spraakmakende voetbalclub in de periode 2003-2013 meer mis- dan goed gegaan is. De 101 jaar oude amateurvereniging zit als gevolg daarvan nu opgescheept met de erfenis van die tien jaar wanbeleid. Om een lang verhaal kort te houden laat ik de structurele tegenwerking uit allerlei verschillende hoeken voor de goede orde maar even buiten beschouwing.
Nee, dan hebben die regionale omroepen het heel wat beter voor elkaar. Elsevier zette in september eens wat zaken op een rijtje met betrekking tot de troetelkindjes van politiek Den Haag. Naar verluidt strijkt Omroep Gelderland op jaarbasis liefst 18,3 miljoen euro uit de provinciale subsidiepot op. Geen gering bedrag om zeven dagen per week herhalingen uit te zenden van nieuwsuitzendingen. Iedere Gelderlander mag er ongevraagd en ongewild meer dan negen euro aan mee betalen. 
Nou ben ik alles behalve een frequent kijker of luisteraar van de programma’s van Omroep Gelderland, maar ik associeer de omroep vooral met de Vierdaagse van Nijmegen. Van de overdadige wijze waarop de regionale omroep dat wandelfestijn covert krijg je spontaan de blaren op het netvlies. Wanneer we niet uitkijken, zien we vroeg of laat 365 dagen nieuws, voorbeschouwingen en achtergronden over de Vierdaagse van Nijmegen op de buis. Je moet er niet aan denken. Alsof die vier dagen al niet lang genoeg duren. 
Voetballiefhebbers hoeven sowieso niet af stemmen op TV Gelderland. In tegenstelling tot de meeste andere regionale omroepen in Nederland vinden directie en redactie van onze Gelderse regionale omroep het niet de moeite waarde waard om samenvattingen van amateurwedstrijden op te nemen in de programmering. Er valt feitelijk geen bal te beleven. Amateurvoetbal komt enkel aan bod wanneer ze er zelf wat sensationeels van maken, zoals vorige week bij AGOVV. Ach, en over profvoetbal hoeven we in Apeldoorn sowieso nooit meer te praten. Dus dat hoofdstuk kunnen we definitief sluiten.
Instanties en clubjes die met overheidssteun overeind worden gehouden hebben hoe dan ook altijd makkelijk praten. Wanneer AGOVV tussen 2003 en 2013 slechts een fractie van het geld te besteden had gehad als waarmee Omroep Gelderland zich in diezelfde periode mocht bedruipen, dan had sportpark Berg en Bos nu waarschijnlijk zowel een florerende Eredivisieclub als een gezonde amateurclub gehuisvest. Alles valt of staat nu eenmaal met geld. Zonder de benodigde inkomsten kan overal een nieuwe Wageningse Berg ontstaan.
RK
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen