Heide knippen vanaf Park de Hoge Veluwe is een weekend toegestaan

Foto: Pixabay

Dankzij een ideale mix van zon en regen komen de uitgestrekte heidevelden op De Hoge Veluwe nu in rap tempo in volle bloei.

Heide knippen met toestemming

Op zich al genoeg reden voor een bezoek, maar wie in het weekend van 21 en 22 augustus het Park bezoekt kan een bijzonder aandenken mee naar huis nemen. In het natuurgebied is een terrein van één hectare vrijgesteld om een gratis bosje heide te komen knippen.

Meehelpen met terreinbeheer

Het Park staat voor een weloverwogen beheer van zijn terreinen en de daarbij behorende flora en fauna. Benutting van natuur zoals dit gebeurt bij de houtoogst en het wildbeheer, is steeds een middel om andere doelstellingen bij het beheer van het natuurgebied te bereiken. Het Park draagt dit beheer naar buiten toe uit zodat de bezoeker en iedereen die het weten wil bekend is met de verschillende keuzes die het Park maakt en waarom.

Bijdrage

Daarnaast biedt het Park zijn bezoekers, daar waar mogelijk, de gelegenheid om een bijdrage aan het beheer te leveren. Dit gebeurt al jaren tijdens het Zaag je eigen kerstboom-evenement, waarbij bezoekers ongewenste dennenboompjes van de open terreinen weg kunnen zagen en benutten als ecologisch verantwoorde kerstboom.

Hulp van de mens

Heide is een landschapstype dat door de mens in stand wordt gehouden. Dit vraagt om beheersmaatregelen zoals bijvoorbeeld begrazing met moeflons, afbranden en maaien. Juist bij de laatstgenoemde wijze van beheer schept dit de mogelijkheid -voordat een heideperceel in het najaar wordt gemaaid- om als bezoeker van het Park een bosje bloeiende heide te knippen en mee naar huis te nemen.

Meer info

Om de bezoeker te informeren over het beheer van de heide en de zeldzame flora en fauna zijn er op de locatie natuurgidsen aanwezig. Tevens is er een imker aanwezig en zal er een demonstratie worden gegeven over het heidebeheer rond 1900.

Praktische informatie

Data: 21 en 22 augustus 2021
Tijdstip: 10.00 tot 17.00 uur
Prijs: gratis (excl. entree Park)
Tip: neem uw eigen snoeischaar mee

Geïnteresseerde bezoekers halen vooraf bij het Museonder de Hei is goed-bon, waarna zij naar de aangegeven locatie gaan om hun eigen bosje heide te knippen. De locatie is te voet (1,5 km vanaf verharde weg) of met de fiets (3,5 km vanaf het centrum van het Park) te bereiken.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen