Nieuwe verordening maatschappelijke ondersteuning 2025 op raadsagenda

20 dec , 12:07 Gemeente
ontwerp zonder titel 23

De gemeente Apeldoorn heeft de nieuwe verordening Maatschappelijke Ondersteuning 2025 op de raadsagenda van deze week staan. Deze verordening bevat technische aanpassingen vanwege wetswijzigingen, nieuwe jurisprudentie en indexatie. Wat betekent dit voor inwoners die gebruikmaken van de Wmo-voorzieningen?

Wat verandert er in de verordening?

In de nieuwe verordening zijn enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd. Zo is de term "gewaarborgde hulp" aangepast naar "budgethouder" in lijn met landelijke regelgeving. Daarnaast zijn de tarieven voor persoonsgebonden budgetten (pgb) en Zorg in Natura (ZIN) geïndexeerd. Dit betekent dat de vergoedingen voor informele hulp en begeleiding zijn verhoogd, zodat deze beter aansluiten bij de cao’s. Ook is de uitleg over "algemeen gebruikelijke voorzieningen" aangepast. Dit begrip wordt nu strenger beoordeeld, waardoor het voor inwoners iets moeilijker kan worden om een voorziening via de Wmo te krijgen. Toch blijft de gemeente benadrukken dat iedereen die hulp nodig heeft, ondersteuning krijgt op maat.

Waarom is deze verordening belangrijk?

De Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) speelt een cruciale rol in het leven van veel inwoners. Het doel is om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen en mee te laten doen in de samenleving. Met de nieuwe verordening geeft de gemeente duidelijkheid over wat wel en niet mogelijk is binnen de Wmo. Dit helpt inwoners beter te begrijpen wat ze kunnen verwachten. De wijzigingen zorgen ervoor dat de gemeente voldoet aan de nieuwste landelijke regels. Zo worden fouten voorkomen en kunnen inwoners blijven rekenen op een eerlijke behandeling.

Wat betekent dit voor inwoners?

Voor de meeste inwoners zullen de wijzigingen weinig directe impact hebben. De tarieven worden aangepast, maar dit gebeurt grotendeels automatisch. Wel is het belangrijk om te weten dat bij nieuwe aanvragen naar de Wmo, de beoordeling strenger kan zijn. Dit betekent dat inwoners vaker gevraagd wordt om eerst naar andere oplossingen te kijken, zoals hulp uit het eigen netwerk of andere voorzieningen. De gemeente heeft aangegeven deze ontwikkelingen goed te blijven monitoren. Mochten de aanpassingen tot onverwachte knelpunten leiden, dan wordt de gemeenteraad hierover geïnformeerd. De nieuwe verordening treedt op 1 januari 2025 in werking. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente of via het Stadsblad.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.