Europese subsidie voor hergebruik groen-, bouw- en sloopafval

Foto: Pixabay

Gemeente Apeldoorn ontvangt een Europese subsidie (€750.000) om hergebruik van groen-, bouw- en sloopafval verder te ontwikkelen.

Zes Europese steden slaan de komende jaren hun handen ineen

Iets om trots op te zijn, want Apeldoorn is één van de zes Europese steden die deze subsidie ontvangt. De gemeente werkt in dit project samen met Hogeschool Saxion en Wageningen Research. Ook bewoners worden de komende jaren betrokken. Natuurlijk wordt kennis en kunde tussen de verschillende landen ook gedeeld. Apeldoorn krijgt €750.000 van de €9,9 miljoen die aan dit pilotproject, dat CityLoops heet, is toegekend. In totaal werken 28 organisaties uit zes verschillende landen aan dit project mee en de pilot duurt vier jaar.

Samenwerken en van elkaar leren

Het project start oktober 2019. De andere Europese steden die subsidies ontvangen zijn: Bodø (Noorwegen), Mikkeli (Finland), Porto (Portugal), Sevilla (Spanje) en Roskilde/Høje-Taastrup (Denemarken). De komende vier jaren hebben de verschillende steden nauw contact om kennis uit te wisselen op het gebied van hergebruik van afvalstromen.

Technische kennis en kunde uit de regio benutten

Gemeente Apeldoorn is trots om deel te mogen nemen aan dit pilotproject en zoekt binnen de regio samenwerking op met Hogeschool Saxion en Wageningen research. Wageningen Research richt zich op het sluiten van de afvalstromen van organische materialen en Hogeschool Saxion op het sluiten van de afvalstroom uit bouwafval van wegen. Doel van de pilot is om de materialen hoogwaardig te recyclen: bijvoorbeeld oud beton weer hergebruiken in nieuw beton. De gemeente zal gaandeweg het project ook de samenwerking met bewoners zoeken.