Centrum voor Veiligheid en Digitalisering van start met opening door partners

Foto: ©Gemeente Apeldoorn

Vandaag was de bestuurlijke start van het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD).

Partners CVD

Burgemeester Ton Heerts en de wethouders Nathan Stukker, Jeroen Joon en Wim Willems waren erbij. Net als de aanjager van het centrum, Lodewijk Asscher, en de bestuurders van de partners. Namens hen gaf Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal, het startsignaal voor de opening. Met dit centrum richten de Politieacademie, De Koninklijke Marechaussee, ROC Aventus, De Belastingdienst, Universiteit Twente, hogeschool Saxion en een flink aantal Apeldoornse ondernemers zich op digitale veiligheid, fraude en opsporing.

Middagvullend programma

Er was een gevarieerd programma. Dagvoorzitter Ineke van Oldeniel (Saxion) interviewde verschillende lectoren over hun kijk op het kenniscentrum en relevante thema’s. Ook was er een live verbinding  met de Hackathon New Tech Park. En bestuurders van de verschillende samenwerkende partners gaven een toelichting op het belang van het CVD en de bijdrage van hun organisatie hieraan.

Een wereld aan mogelijkheden

Ook burgemeester Ton Heerts vertelde waarom het CVD belangrijk is voor de gemeente Apeldoorn. “We hebben het tijdens corona ook zien gebeuren: het aantal inbraken en berovingen in de fysieke wereld nam af, maar het duurde niet lang of de digitale criminaliteit groeide skyhigh. En we hebben gezien dat heel veel bedrijven, organisaties, maar ook de overheid daar lang niet altijd voldoende  tegen beschermd zijn. Maar, de digitale wereld biedt natuurlijk veel meer dan alleen gevaar en bedreigingen. Het is ook een wereld aan mogelijkheden, aan ontwikkelingen, aan verbindingen. Dat alles willen we in Apeldoorn gaan verkennen, bestuderen, delen, in de praktijk brengen en ten dienste stellen van de samenleving. Of beter gezegd: we willen daarvoor de gelegenheid bieden en de voorwaarden scheppen. Onze ambitie is om Apeldoorn hiermee definitief te vestigen als stad voor Safety en Security.”

Wat doet het CVD?

In dit kenniscentrum kan straks aanstormend talent van de Politie en Koninklijke Marechaussee kennismaken met de nieuwste forensische digitale opsporingstechnieken en digitale aanpak van ondermijning. Maar ook medewerkers van maatschappelijke organisaties en bedrijven kunnen er op maat gesneden onderwijstrajecten volgen op het terrein van cyber security en cyber crime, die bijdragen aan een veilige- en verantwoorde toepassing van sleuteltechnologieën. Daarnaast kunnen studenten studeren voor de bachelor Integrale Veiligheidskunde en als zij klaar zijn doorstuderen in een op maat gesneden masterprogramma.

Breed ingezet

Het Centrum voor Veiligheid & Digitalisering pakt de grote vragen rond digitalisering en veiligheid bij de kop. Dat wordt gedaan langs vier wegen: onderwijs, onderzoek, ondernemerschap en publieksactiviteiten. Elk van de vier heeft zijn eigen aanbod en aanpak. Binnen het centrum trekken de partijen met elkaar op en ontwikkelen de activiteiten in samenhang. Zo vormt een bloeiende kennisomgeving voor digitale veiligheid. Kijk voor meer informatie op de website van het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen