Grote vuurwerkshows en droneshow voor komende jaarwisseling

Foto: ©Canva

Apeldoorn krijgt komende jaarwisseling drie grote vuurwerkshows en een drone-lichtshow voor gezinnen met kleine kinderen.

Grote vuurwerkshows en droneshow in plaats van zelf afsteken

Met deze shows wil de gemeente een andere invulling geven aan de jaarwisseling. In Apeldoorn geldt namelijk vanaf dit jaar een vuurwerkverbod. Dat betekent dat er geen consumentenvuurwerk meer mag worden afgestoken, ook niet tijdens de jaarwisseling. Maar….ook zonder het zelf afsteken van vuurwerk is de jaarwisseling nog steeds een mooi feest. En heb je nog vuurwerk liggen? Dat kun je gewoon bij ons inleveren. Krijg je nog een beloning voor ook!

Vuurwerkverbod

Sinds 1 december 2020 is het verkopen en afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen in het hele land verboden. Daarbovenop nam afgelopen juli de gemeenteraad het besluit ook al het andere consumentenvuurwerk in Apeldoorn te verbieden. Dat deed de raad, omdat vuurwerk ieder jaar weer leidt tot overlast, schade en slachtoffers. Met als gevolg extra druk op de zorg tijdens de jaarwisseling. Alleen fop- en schertsvuurwerk, zoals sterretjes, grondbloemen en sierfonteinen, is nog toegestaan. Dat mag het hele jaar door, door iedereen die ouder is dan 12 jaar.

Vuurwerk inleveren

Heb je nog oud vuurwerk liggen? Lever het in en doe zo mee aan een veilige jaarwisseling! Je kunt je vuurwerk inleveren bij de inzamelactie die we houden vlak vóór de kerstdagen. Als je je oude vuurwerk inlevert, krijg je daar een kleine beloning voor. Meer informatie volgt nog.

Vuurwerkshows

Er zijn op 31 december maar liefst vier grote feesten in onze gemeente!

Op het Zwitsalterrein is er ’s avonds het traditionele groot aftelfeest, met een vuurwerk-, laser- en lichtshow. Dit feest vindt normaalgesproken plaats op de Markt. Dat kan dit jaar niet door de werkzaamheden daar.

Ook op en rond de Voorwaarts is er een spetterend aftelfeest met een vuurwerkshow.  In het Zuiderpark kunnen jonge kinderen met hun ouders hun hart ophalen aan een droneshow met licht en geluid.

Het vierde aftelfeest vindt plaats In Uddel, ook met een vuurwerkshow.

Vuurwerkvrije gemeente

Een vuurwerkvrije gemeente, dat is ons doel. Dat zal niet in één keer lukken. Iedere verandering kost tijd. Daarom werken we aan een plan voor de komende vijf jaar. Om een goed plan te kunnen maken, hebben we een peiling gehouden onder de Apeldoorners. Kort samengevat leverde dat het volgende beeld op:

  • 80% van de respondenten viert de jaarwisseling in de eigen gemeente met/bij vrienden of familie.
  • 66% vindt dat er een alternatief moet komen voor het zelf afsteken van consumentenvuurwerk.
  • 57% vindt een centrale vuurwerk-, laser of droneshow een goed idee.
  • 35% geeft aan de shows wel te willen bezoeken. Waarbij een show in de wijk de voorkeur heeft.
  • Wijk/buurtverenigingen of de gemeente zouden die shows moeten organiseren.

De gemeente is ook in gesprek met verkopers van vuurwerk en met verenigingen. Ook van hen willen we weten welke ideeën zij hebben voor een feestelijke jaarwisseling zonder consumentenvuurwerk. Het college van burgemeester en wethouders komt in het voorjaar met een plan voor de jaarwisseling van 2022 en de jaren daarna.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Cookieinstellingen