Oekraïne en Apeldoorn

Foto: ©Nieuws.nl

Ook Apeldoorn kijkt met afschuw naar wat er gebeurt in Oekraïne. We leven mee met alle inwoners, waarvan velen op de vlucht zijn of vechten in de oorlog.

Onrust en verdriet

Het veroorzaakt ook onrust en verdriet bij ons als Apeldoorners. Omdat de beelden onmenselijk zijn en u zich afvraagt waar dit toe leidt. Misschien kent u de mensen zelfs als uw vrienden, familie of kennissen en is de wanhoop nog sterker voelbaar.

We zijn er trots op dat er talloze initiatieven ontstaan vanuit Apeldoornse inwoners of maatschappelijke en religieuze organisaties. Mensen verzamelen hulpgoederen of stellen tijdelijke slaapplekken ter beschikking. Wij willen vanuit de gemeente waar mogelijk hulp bieden.

Er is nog veel in ontwikkeling. Wat we kunnen delen, plaatsen we op deze pagina. Heeft u verdere vragen dan kunt u contact met ons opnemen via ons contactformulier, e-mail: [email protected], telefoonnummer: 14 055

Hulpgoederen

Het is ontroerend en hartverwarmend, de acties die in Apeldoorn worden opgezet voor de Oekraïense bevolking. Wilt u zich ergens bij aansluiten? Kijk dan eens bij de Apeldoornse stichting Werkgroep Hulpgoederen Oost-Europa (WHOE). We hebben voor de Whoe extra opslagruimte op het Zwitsal terrein geregeld.

www.whoe.nl

Contact via [email protected] of 055-8200200.

Ook kan stichting vluchtelingenwerk u verder op weg helpen:

www.vluchtelingenwerk.nl/nl/steun-oekraiense-vluchtelingen

Opvang vluchtelingen

Er is nog veel onduidelijk. We volgen de ontwikkelingen op de voet. We vinden het belangrijk dat de opvang van vluchtelingen gecoördineerd gebeurt. Normaal gesproken doet het COA dat in Nederland. Het is nog onduidelijk hoe de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne geregeld gaat worden. Daarover is momenteel volop overleg tussen diverse ministeries, VNG, COA en andere betrokken partijen. Voor gemeenten lijkt ook een rol weggelegd te gaan worden, maar we hebben nog geen concrete vraag gehad. Uit voorzorg zijn we onze ruimte al aan het inventariseren.

Aanmelden als gastgezin

Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe we de vluchtelingen gaan opvangen. Wilt u zich aanmelden als gastgezin? Neem dan contact met ons op via: [email protected]. Geef in de mail uw naam, telefoonnummer of e-mailadres door en hoeveel plek u heeft. Als duidelijk is hoe we de vluchtelingen op gaan vangen, komen we er zo snel mogelijk op terug.

Gazprom

Onze gemeente heeft een contract met Gazprom voor de levering van gas. We onderzoeken op dit moment het contract. We volgen ook de lijn van het rijk. Als het college van burgemeester en wethouders hierin een besluit neemt zullen we dat hier vermelden.

Sirene op de eerste maandag van de maand

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle sirenes in Nederland getest. Wij kunnen ons voorstellen dat u vanwege de oorlog in Oekraïne hier van schrikt.

Net als elke maand  worden de sirenes getest zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden. Wanneer de sirenes langer en meerdere malen achter elkaar loeien, is er sprake van een alarm. U moet dan direct naar binnen gaan, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Via radio of tv krijgt u meer informatie.

In Nederland zijn we goed voorbereid op noodsituaties en calamiteiten. Wilt u meer informatie? Kijk op www.crisis.nl/wees-voorbereid.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen