Apeldoorn gaat wateroverlast sneller aanpakken

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Het klimaat verandert: zomers worden steeds warmer en drogeren we hebben vaker te maken met extreme regenval.

Apeldoorn gaat wateroverlast sneller aanpakken

Daarom gaat Apeldoorn samen met andere gemeenten op de Veluwe werken aan projecten die ervoor zorgen dat bij extreme regenval het water wordt vastgehouden in de bodem. Voor perioden wanneer het te droog is, maar ook om overlast van water te verminderen. De gemeenten Apeldoorn, Epe, Brummen, Heerde, en Voorst en het Waterschap Vallei en Veluwe werken sinds 2010 samen in de werkregio Oost Veluwe (SWOV). Ook Vitens en de provincie Gelderland zijn nauw betrokken. Water kent namelijk geen grenzen. Het doel van de samenwerking is om kennis en kunde samen te voegen en zo de keten van drinkwater, riool en waterzuivering en de inrichting van het grondwater en oppervlaktewater op orde te houden.

Bijdrage vanuit het Rijk

SWOV heeft een subsidieaanvraag voor een bijdrage van € 3,6 miljoen ingediend bij het Rijk in het kader van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA). Om sneller maatregelen te nemen tegen lokaal wateroverlast, om meer water de grond in te krijgen tegen droogte en om meer water te bufferen in de beken. Op korte termijn verwacht SWOV goedkeuring van het Rijk.

Sneller projecten uitvoeren

Verschillende gemeenten leggen bijvoorbeeld wadi’s aan. Een wadi is een laaggelegen gebied in het gras die dient als infiltratievoorziening. Na een regenbui stroomt het water van daken en wegen in deze wadi’s en daar kan het langzaam in de bodem wegzakken. Een wadi voorkomt dus dat schoon regenwater in het riool terechtkomt. En het grondwater wordt aangevuld.

Koppel regenwater af

Ook worden infiltratieriolen gemaakt, zodat het (schone) regenwater niet naar de waterzuivering gaat, maar terug de grond in kan. Voor inwoners van de gemeente Apeldoorn is er subsidie om het regenwater af te koppelen van het riool. Al deze maatregelingen hebben veel voordelen voor de natuur en de tuin natuurlijk. Er is minder kans op wateroverlast en schade door water.

Klimaatstraat

Apeldoorn heeft de Markstraat en de Beekstraat vorig jaar anders ingericht: de Klimaatstraat. Zo zijn deze straten niet alleen aantrekkelijker voor ondernemers en bezoekers, maar gaan ze ook beter om met het veranderende klimaat. In de Klimaatstraat werken gemeente met betrokkenen samen. Alleen door samen aan de slag te gaan in dit gebied kon het verschil worden gemaakt. Bewoners, ondernemers, het waterschap, de provincie en de gemeente; met elkaar worden dingen uitgeprobeerd, nieuwe dingen toegevoegd en wordt het effect gemeten.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen