Binnenstad bijeenkomsten goed bezocht: voedingsbodem voor Stadspark groeit

Foto: ©Gemeente Apeldoorn

Afgelopen week deelde gemeente Apeldoorn met inwoners, ondernemers en vastgoedeigenaren de Stadsparkplannen voor de binnenstad. De twee informatieavonden in het stadhuis werden druk bezocht.

Enthousiasme voelbaar

Na twee jaar van vooral digitale gesprekken was de energie en het enthousiasme voor de Apeldoornse plannen in het stadhuis voelbaar. Wethouder Jeroen Joon: “We gaan voor een kloppend hart van de stad, waar het nóg meer leeft en bruist, waar kinderen spelen en ouders genieten. Ik nodig Apeldoorners van harte uit daarin mee te denken.”

De Apeldoornse binnenstad heeft, net als andere steden, een groot aantal uitdagingen. Winkelgedrag verandert, er zijn meer woningen nodig en het klimaat vraagt om aanpassingen. Grote vraagstukken die we alleen samen én met een duidelijke visie kunnen aanpakken. De visie ‘Binnenstad: het Stadspark van Apeldoorn ’ biedt daarop een antwoord.

Enthousiasme, vragen en zorgen

Tijdens de informatieavonden ging de gemeente in gesprek met betrokken inwoners en ondernemers. “Als gemeente kunnen én willen we dit niet alleen, maar samen met inwoners en ondernemers op een manier die bij Apeldoorn past. In afstemming met elkaar met oog voor verschillende belangen”, aldus Marcel Tulk, programmamanager van de binnenstad.

Er kwamen verschillende vragen aan bod. Bijvoorbeeld op het vlak van mobiliteit en parkeren. Waar parkeer ik mijn auto straks in het Stadspark? Ongeruste inwoners van appartementencomplex de Zweekhorst, die vragen hadden over de droombeelden rondom de Mariakerk. Naast een aantal kritische noten, bleek vooral veel enthousiasme voor het plan.

Apeldoorn heeft goede kaarten

Vastgoedeigenaren, ontwikkelaars en binnenstadondernemers spraken met elkaar over wat deze plannen voor de economie en levendigheid van Apeldoorn betekenen. Centrummanager Marco Bod benadrukte: “Er is urgentie en flink wat werk aan de winkel, maar Apeldoorn heeft goede kaarten om veel verbeteringen door te voeren de komende jaren en hier heel sterk uit te komen.”

Spreker Oedsen Boersma, partner bij bureau Site Urban Development en grondlegger van de Stadsparkvisie, liet zien dat we de binnenstad niet moeten laten leiden door winkelopeningstijden. Maar dat het Stadspark ook een plek wordt om te genieten en mensen te laten sporten en elkaar te ontmoeten. Claudi Groot Koerkamp directeur van Apeldoorn Partners vulde aan: ”Om bezoekers voor Apeldoorn te laten kiezen, is het belangrijk ons te onderscheiden van andere steden. Apeldoorn is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek de groenste stad van Nederland. Met de Stadsparkplannen worden die groene aspecten tot in het extreme zichtbaar gemaakt in de binnenstad. Dat zorgt dat voor een aantrekkelijk beeld, waarmee we ons imago versterken. Dat is goed voor de positie van de stad en daarmee voor alle ondernemers in de binnenstad.”

Aan de slag met het hart van de stad

Een stadspark maken? Dat kan alleen samen. Daarvoor zijn ontwikkelaars, inwoners, ondernemers, belangenverenigingen en de gemeente aan zet. Tijdens de bijeenkomsten hebben tientallen mensen zich opgegeven mee te willen werken aan de eerste stadsparkprojecten Grote Markthof, Parkstraat en het Griftpark. In mei organiseren we daarvoor de eerste bijeenkomsten.

Dus bent u betrokken bij uw stad, volg dan de ontwikkelingen op apeldoorn.nl/binnenstad. Wilt u meewerken aan de projecten, stuur dan een mailtje naar [email protected]

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen via www.apeldoorn.nl/binnenstad

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen