Heel Apeldoorn Repareert officieel gelanceerd

Foto:

Op zaterdag 26 maart is het platform Heel Apeldoorn Repareert officieel gelanceerd met een feestelijke Reparatiedag. Belangstellenden kregen uitleg over het belang van repareren van elektrische apparaten en staken de handen uit de mouwen tijdens drie verschillende workshops.

Over Heel Apeldoorn Repareert

Heel Apeldoorn Repareert is een initiatief van de gemeente Apeldoorn in het kader van het Europese project Sharepair. Afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) is een van de snelst groeiende afvalstromen in de EU en groeit met 3 tot 5% per jaar. Binnen Apeldoorn is het doel om per jaar 175 ton AEEA te verminderen. Heel Apeldoorn Repareert biedt reparatietips, maar ook mogelijkheden voor samen repareren in repaircafés en informatie over waar je een professionele hersteller kunt vinden.

Circulair

Naast het stimuleren van reparatie door lokale inwoners, ligt er binnen het Sharepair project ook een belangrijke rol voor fabrikanten, legt Projectcoördinator Carla Fransen uit: “We leggen zoveel mogelijk data vast over reparaties. Dat doen we niet alleen in Apeldoorn, maar ook in bijvoorbeeld België en Duitsland. Deze informatie gebruiken we om op EU-niveau, fabrikanten aan te spreken op hun producentverantwoordelijkheid om apparaten langer te kunnen gebruiken en beter repareerbaar te maken. Zo werken we samen aan het behalen van Europese doelstellingen op het gebied van circulariteit.”

Feestelijke lancering met workshops

De Reparatiedag vond plaats bij Foenix, de Kringloopwinkel met permanent

repaircafé op het Zwitsalterrein in Apeldoorn. Bij Foenix staan duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel. Directeur Arjin Jans: “Wij gaan voor kwaliteit, altijd en voor iedereen, en altijd met duurzaamheid in het achterhoofd. Circulariteit begint al bij het ontwerp.” Deze gedachte kwam ook terug in de workshop over de circulaire designlamp van ontwerper Bernd Teule. Deze ‘Paper Light’ wordt volledig gemaakt van gebruikt materiaal, zoals papier van oude lompen en een snoer van afgedankte strijkijzers.

Daarnaast werden er een workshop Senseo repareren en een workshop 3D printen gegeven. Op het NewTechPark werd gedemonstreerd hoe 3D printen bijdraagt aan repareren: wanneer onderdelen niet meer verkrijgbaar zijn, is het vaak nog mogelijk om deze te printen, waardoor een apparaat niet weggegooid hoeft te worden.

De Senseo is voor repaircafés een van de meest gerepareerde apparaten. Deelnemers aan de workshop kregen een handige reparatiehandleiding en tips om zelf te repareren. Toch is voorkomen vaak beter dan genezen: “Ontkalken doen mensen vaak niet”, aldus een van de aanwezige vrijwilligers van het reparatiecafé Ugchelen.

Apeldoornse Wethouder Detlev Cziesso verzorgde een openingswoord. Hij draagt dit initatief een “duurzaam hart” toe: “Vroeger leerde ik dat alles te maken is met een ferme tik, gereedschap, duct tape of ijzerdraad. Met moderne elektronica is dat iets ingewikkelder, maar weggooien is zonde. Het is belangrijk om apparaten, maar ook grondstoffen, zo lang mogelijk te gebruiken.”

Zelf een steentje bijdragen?

Heel Apeldoorn Repareert stimuleert inwoners om meer te repareren en zelf een Herstelheld te worden. Reparatietips, een lijst van herstellers binnen de gemeente Apeldoorn en meer informatie over dit project vindt u op www.heelapeldoornrepareert.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen