Eerste panelen gelegd op natuurinclusief zonnepark Brinkenweg

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

In maart 2022 is begonnen met de bouw van het zonnepark aan de Brinkenweg. Met de 6.000 panelen van het zonnepark wordt vanaf juni 2022 jaarlijks ongeveer 2.500.000 kWh opgewekt.

Bijna 1000

Ter vergelijking: dat is de hoeveelheid elektriciteit die ook gebruikt wordt door 968 huishoudens. Het terrein ligt tussen het talud van de A1, de Ecofactorij en de Brinkenweg. Zonnepark Brinkenweg wordt ontwikkeld door gemeente Apeldoorn en energiecoöperatie deA. Beiden zijn 50 procent eigenaar van het park. Beide partijen stellen het park ter beschikking aan de deelnemers. Daarmee is het park financieel volledig lokaal eigendom.

Het terrein aan de Brinkenweg is de afgelopen maanden voorbereid op de komst van het zonnepark.

Meer

Behalve dit zonnepark wordt ook het talud van de snelweg verbreed. Daarvoor zijn enkele bomen gekapt en is het terrein bouwklaar gemaakt. “Het is een bijzonder moment dat de eerste zonnepanelen nu gelegd zijn. Er is zorgvuldig toegewerkt naar de realisatie van dit park. Ik ben er trots op dat het nu werkelijkheid geworden is. De gemeente Apeldoorn heeft verschillende doelen te behalen de komende jaren op het gebied van duurzaamheid en duurzame warmte. Het zonnepark Brinkenweg draagt bij aan het behalen van deze doelen.” – Wim Willems, wethouder gemeente Apeldoorn

Zonnepanelen, poelen, planten en bomen

In het plan voor het zonnepark wordt zoveel mogelijk geprobeerd om de oorspronkelijke vegetatie te versterken. Daarom komt er op het zonnepark ook ruimte voor 2,3 hectare poelen, kruidenrijk gras, bossen en planten en bomen. Het gebied tussen de panelen wordt de eerste jaren kaal gehouden om de grond te verarmen. Daarna wordt het terrein begraasd. Hierdoor krijgen meer planten-en kruidensoorten kans om te groeien.

Ecofactorij

De energie die vanaf de zomer van 2022 op het zonnepark wordt opgewekt, wordt afgenomen door bedrijventerrein Ecofactorij. De Ecofactorij heeft een eigen netwerk en zal gaan werken met een batterij voor de opslag van de energie.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen