Nieuwe regels voor fietsparkeren in de binnenstad

Foto:

Een gastvrije en toegankelijke binnenstad: dat is waar we in Apeldoorn naar streven. Het parkeren van de fiets is daarin een belangrijk onderdeel.

Nieuwe regels voor fietsparkeren

Binnenkort gelden in Apeldoorn nieuwe regels voor het parkeren van je fiets. Tot die tijd zijn de huidige regels van kracht die tijdens de coronaperiode zijn ingesteld. Vanaf dit voorjaar kunt u voor een snelle boodschap voor 11:00 uur overal in de stad uw fiets parkeren. Ook wordt er extra ruimte gemaakt op straat om uw fiets te stallen in een fietsparkeervak. Als de winkels open zijn moet de fiets of scooter geparkeerd worden in de daarvoor bestemde vakken. Dagelijks tussen 11.00 en 18.00 uur en op koopavonden tot 21.00 uur.

Dit kan in:

  • 1 van de 6 fietsenstallingen
  • In de wit omlijnde vakken in de stad met fietsbeugels
  • In fietsenrekken of tegen fietsbeugels op straat

De fietsparkeerregels gelden voor iedereen die de binnenstad van Apeldoorn bezoekt met een fiets, scooter of bromfiets scooter en voor bewoners van de binnenstad.

Extra parkeervakken

Samen met ondernemers in de binnenstad wordt nog gesproken over de exacte locaties van de fietsparkeervakken op straat. Twee plekken zijn al aangewezen: hoek Mariastraat/Hoofdstraat en hoek Beekstraat/Hoofdstraat. Overige plekken volgen nog in afstemming met ondernemers in de binnenstad.

Wanneer gaan de nieuwe regels in?

De nieuwe regels gelden vanaf het moment dat de borden dit duidelijk aangeven, naar verwachting eind april/begin mei. Tot de exacte datum bekend is, blijven de huidige regels nog van kracht. Dat betekent dat u uw fiets alleen mag parkeren in de daarvoor bestemde stallingen en vakken en in de fietsrekken en beugels.

Waar geldt dit?

De fietsparkeerregeling geldt in (delen van) de Hoofdstraat, Brinklaan, Beekstraat, Steeg, Mariastraat, Raadhuisplein, Deventerstraat, Korenstraat, Van Kinsbergenstraat, Kapelstraat, Paslaan, Beekpark, Museumpassage, Nieuwstraat, Marktplein, Marktstraat, Hofstraat en de Kanaalstraat.

Controle

Handhavers controleren of er fietsen fout geparkeerd staan en brengen deze direct naar de fietsenstalling aan de Paslaan. Het kost €25,- om uw fiets terug te krijgen. Dit zijn de kosten om de fietsen te verwijderen. Er kan alleen met pin betaald worden. Dit gebeurt in de huidige situatie al en zal met de nieuwe regels zo blijven.

Weesfietsen

Fietsen die in fietsparkeervakken, beugels of stallingen staan verwijderen we alleen als deze langer dan 21 dagen achter elkaar op dezelfde plek geparkeerd staan. Vaak zijn dat zogenaamde ‘weesfietsen’ die gedumpt of soms ook gestolen zijn. Als we denken dat een geparkeerde fiets niet meer gebruikt wordt, markeren we de fiets met een label. Daarmee houden we bij of de 21-dagentermijn wordt overschreden. Op de website verlorenofgevonden.nl kunt u vinden of uw fiets in ons fietsdepot, Aruba 4 in Apeldoorn is geplaatst. Daar kunt u uw fiets op afspraak en tegen betaling van €25 ophalen. Kijk voor meer informatie op apeldoorn.nl/fietsdepot.

Extra overdekte stalling

Overdekt of op straat, er is altijd een fietsenstalling dichtbij. Op dit moment zijn er zes overdekte stallingen op verschillende plaatsen in de binnenstad waar fietsen gemakkelijk, gratis en bewaakt gestald kunnen worden. De zevende stalling, aan het Marktplein, volgt dit jaar.

Ontheffing fietsparkeren

Wie slecht ter been is, kan via [email protected] een ontheffing aanvragen. Huidige afgegeven ontheffingen blijven geldig.

Duidelijke fietsparkeerplekken

Vanuit de visie ‘Apeldoorn als Stadspark’ werken we aan een gastvrije, groene en bereikbare binnenstad. Met ruimte voor voetgangers, winkelend publiek en spelende kinderen. Daarom zien we tijdens winkeltijden liever geen fietsen die ingangen van winkels blokkeren. Of mensen die snel door het voetgangersgebied of terrassen fietsen.

Zie ook

Webpagina mobiliteitsvisie binnenstad

Webpagina ‘Het Stadspark van Apeldoorn’

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen