Apeldoorn breekt nog niet met Gazprom

Foto: Pixabay

Het college van B en W van de gemeente Apeldoorn heeft besloten om het contract met Gazprom nog niet op te zeggen. Uitgangspunt voor het college is dat het opzeggen van het contract financieel nadelig moet zijn voor Rusland. De gemeente vreest dat het tegenovergestelde gaat gebeuren als ze het contract nu zou opzeggen.

Geen nadelen, juist voordelen

Zo vreest het college dat door het vroegtijdig beëindigen van het contract straks de Russische staatskas spekt vanwege mogelijke boetes. Daarnaast kan de gemeente bij een nieuwe aanbestedingsprocedure Gazprom op dit moment niet zonder meer uitsluiten. Gazprom Energy is immers in Nederland geregistreerd als Nederlands bedrijf en valt dus niet onder de economische sancties voor Rusland. Wethouder inkoop Wim Willems: “Het is zeer ongemakkelijk om een contract met Gazprom te hebben, terwijl je de beelden uit Oekraïne dagelijks voorbij ziet komen. De oproep uit de samenleving om te stoppen met het contract, hebben we zeer serieus genomen. Maar breken met Gazprom kan op dit moment juist ten goede komen aan Rusland. En dat willen we niet!”

Aanpassen Europese aanbestedingsregels

Met de huidige aanbestedingsregels zijn ongewenste bedrijven niet uit te sluiten. Om dit te voorkomen, moeten het Rijk en de EU de aanbestedingsregels aanpassen. “Ik steun dan ook de oproep van de VNG om de regels zo aan te passen, dat we ongewenste bedrijven in de toekomst kunnen uitsluiten van aanbestedingen”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen