Fors minder uitstoot door innovaties rond rioolwerkzaamheden

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Vanaf begin april zetten we binnen de gemeente Apeldoorn elektrisch materieel in bij rioolwerkzaamheden, wat een reductie oplevert van ruim 16.800 kilogram CO₂ en 8.500 gram stikstof.

Belangrijk systeem

Ook passen we vanaf deze maand het 3D scannen van het riool toe en gebruiken we een nieuw digitaal meldsysteem. Wethouder Wim Willems: “Het riool is één van de belangrijkste infrastructuren die we hebben als gemeente. We zien het niet, maar we gebruiken het allemaal elke dag. En als het riool ergens niet werkt, hebben inwoners er ontzettend veel overlast van. Apeldoorn investeert dan ook in het riool om het goed te laten functioneren. Ik ben er heel blij mee dat we samen met onze partners ook steeds betere technieken hebben, om nog gerichter, beter en duurzamer ons riool te onderhouden”.

3D scans van het riool

Naast het inzetten van elektrisch materieel zijn we een pilot gestart met 3D scans voor rioolonderhoud. Hiermee zijn we de eerste gemeente in Nederland die gebruikmaakt van deze techniek. De software van de scan is ontwikkeld door The People Group en is eerder toegepast voor het inmeten van werkzaamheden aan kabels en leidingen. Met gebruik van een speciale app kunnen we een 3D video maken van de riolering onder de grond. Deze 3D video werkt eenvoudiger en sneller dan via de huidige inmeetapparatuur. Dit betekent dat straten minder lang open liggen tijdens rioolonderhoud, waardoor het er minder verkeersoverlast is. De gemeente is heel tevreden met deze nieuwe ontwikkeling. De verwachting is dan ook dat andere gemeenten snel zullen volgen.

Emissieloos materieel

Sinds begin april  voert de gemeente met BAM de rioolwerkzaamheden uit met elektrisch materieel. Op jaarbasis levert dit een reductie op van ruim 16.800 kilogram CO₂ en 8.500 gram stikstof. Het elektrisch materieel maakt ook nog eens aanzienlijk minder geluid dan de huidige machines op fossiele brandstof en zorgt dus voor minder overlast voor de omgeving. Daarnaast is elektrisch materieel beter voor de gezondheid van  bijvoorbeeld medewerkers, die  minder uitlaatgassen inademen.

Digitaal meldsysteem

De inmeetgegevens verwerken we in een digitaal in een beheersysteem. Hierdoor is het beheersysteem van de gemeente altijd up-to-date en is het mogelijk achteraf de 3D-situatie van de aanleg te bekijken wanneer er opnieuw onderhoud nodig is. We zijn sinds begin april gestart met het toepassen van dit  digitale meldsysteem. Het systeem is door BAM-infra ontwikkeld en gekoppeld aan het systeem waarmee de gemeente haar rioolstelsel beheert. We kunnen vervolgens zelf in het meldsysteem werkopdrachten aanmaken die een van de onderhoudsploegen uitvoert. Door dit systeem hebben we een compleet overzicht van de uit te voeren werkzaamheden, kunnen we beter voorspellingen van onderhoud maken en eerder ingrijpen.

Projectbezoek

Op woensdag 20 april bezocht wethouder Wim Willems de rioolwerkzaamheden aan De Bovenkruier in Apeldoorn. Tijdens het projectbezoek kregen alle aanwezigen  een presentatie over het elektrisch materieel, 3D scannen en het digitaal meldsysteem. De presentatie werd ook  op duurzame wijze gepresenteerd door een tv-scherm die aangesloten was op een elektrische BAM-auto.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen