Samen sterk(er) voor generatie Z: een onderzoek naar het preventieve aanbod voor jongeren

Foto: Pexels

Jongeren missen één platform waar alle ondersteuning van Apeldoorn bij elkaar komt. En ze missen een netwerk om hen heen, dat dit aanbod ook goed kent.

Resultaten uit onderzoek

In 2021 is door de Gemeente Apeldoorn, Aventus en Ferm Stedendriehoek onderzoek gedaan naar de vindbaarheid en bereikbaarheid van preventieve ondersteuning voor jongeren in de gemeente Apeldoorn. Dit onderzoek is gefinancierd door de Gelijke Kansen Alliantie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en door Ferm Stedendriehoek. Er komen vijf aanbevelingen uit het onderzoek. De Gemeente Apeldoorn, Aventus en Ferm Stedendriehoek onderzoeken op dit moment hoe de aanbevelingen uitgevoerd gaan worden.

In de regio Apeldoorn staan veel ondersteuners voor jongeren klaar. Van maatjesprojecten voor jonge mantelzorgers tot hulp voor jonge ouders: voor vrijwel elke ondersteuningsvraag is er passende, preventieve ondersteuning. Goede zaak! Maar toch kan en moet het beter. Want uit een eerder onderzoek (2019) bleek dat meer dan de helft van de jongeren onbekend is met het preventieve ondersteuningsaanbod in Apeldoorn. Bovendien kunnen aanbieders (nog) beter met elkaar samenwerken en is onduidelijk of er misschien nog aanbod mist. Genoeg redenen voor een uitgebreider onderzoek.

Wat komt uit het onderzoek?

Aan ruim 500 jongeren is gevraagd: hoe zorgen wij ervoor dat jullie ons aanbod beter kunnen vinden, zodat het toegankelijker wordt? Ook de aanbieders van preventieve ondersteuning gaven verbetertips. De belangrijkste conclusies zijn:

  • Dat jongeren het aanbod graag gecentraliseerd zien
  • Dat de ondersteuning meer aanwezig moet zijn op plekken waar jongeren al veel komen
  • Dat er meer ingezet moet worden op ervaringsverhalen
  • Dat het sociale netwerk (ouders, vrienden, clubgenoten) meer betrokken wordt bij het informeren van een jongere over de mogelijkheden
  • Dat er gespecialiseerde ondersteuning wordt geboden aan migratiejongeren.

Wat wordt er met de aanbevelingen gedaan?

Gemeente Apeldoorn, Aventus en Ferm Stedendriehoek onderzoeken op dit moment hoe de aanbevelingen uitgevoerd gaan worden en welke organisatie daarvoor verantwoordelijk wordt. Het doel is om samen met alle partners ervoor te zorgen dat jongeren nog beter preventief ondersteund worden.

Vragen?

Heeft u vragen of wilt u de onderzoeksdocumentatie opvragen, neem contact op met onderzoeker Mirjam Hindriks: [email protected]

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen