Apeldoorn vaardigt noodverordening uit

Foto: Gemeente Apeldoorn

Burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn heeft voor woensdagavond een noodverordening uitgevaardigd.

Noodverordening

Hij deed dat omdat de gemeente op sociale media oproepen ziet om “met zoveel mogelijk boeren naar het politiebureau van Apeldoorn te komen met als doel de boeren die vastzitten op het bureau te bevrijden”. De noodverordening geldt voor een groot deel van de Gelderse gemeente. Met de verordening kan de politie optreden tegen relschoppers, samenscholingen verbieden, wegen afsluiten en plekken ontruimen, zegt de gemeente. Mensen die na een verzoek daartoe van de politie niet vertrekken, kunnen opgepakt worden.

Controle

Heerts stelt dat in Apeldoorn veel mogelijk is. “Demonstreren is een grondrecht, maar blokkeren van de openbare weg en verstoringen van de openbare orde en veiligheid zijn niet toegestaan.” De politie houdt de situatie in Apeldoorn in de gaten, aldus een woordvoerder. Volgens de politie zijn er nog geen boeren onderweg naar Apeldoorn. Maar de regionale krant De Stentor meldt dat er wel een groep actievoerders op pad zou zijn.

Schade voorkomen

Dinsdag deed Apeldoorn aangifte tegen demonstrerende boeren die maandag brandstichtten op het Marktplein voor het gemeentehuis en daar ook mest uitreden. Volgens de gemeente is er ook schade aangericht. Apeldoorn is tevens een civiele procedure begonnen om een vergoeding te krijgen voor de aangerichte schade en de kosten van het schoonmaakwerk. Het bericht Noodverordening in Apeldoorn tegen actie bij politiebureau verscheen eerst op Nieuws.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen