Kom van dat asbestdak af!

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

In Apeldoorn staan in sommige buurten of dorpen nog schuurtjes die een asbestdak hebben van wel 30 jaar en ouder.

Asbestdaken

De gemeente Apeldoorn bouwt met haar inwoners aan een gezonde gezinsstad, we moedigen inwoners aan om deze asbestdaken te verwijderen en te kiezen voor een gezond dak. Want asbestdaken zijn niet goed voor gezondheid en milieu. Aan het einde van de levensduur kunnen de daken poreus worden. Er komt per 1000 vierkante meter wel een kilo vezels vrij. Die komen in de lucht en de bodem terecht en dat willen we vanuit de gemeente zoveel mogelijk beperken.

Gratis wegbrengen, folie en opruimpakket

U kunt het asbest zelf weghalen, maar daar zijn wel voorwaarden verbonden. Het oppervlak van het dak moet kleiner zijn dan 35 vierkante meter en geschroefd zijn. De afvalplaten kunt u gratis wegbrengen naar het innameplein naast werkgebouw Zuid, Aruba 12. Daar kunt u ook gratis folie ophalen. Bovendien krijgen de eerste 25 melders die een bericht over hun verwijderingsplannen naar [email protected] sturen, een gratis opruimpakket als zij daarna via www.omgevingsloket.nl een sloopmelding indienen. Deze ‘Kom van dat (asbest) dak af-emmer’ kan u alvast een handje helpen bij het weghalen van asbest. Als uw sloopmelding voldoet aan de wetten en regels, ontvangt u binnen vijf werkdagen een sloopmeldingsbrief. Hierin staan wat u moet doen om het asbestdak weg te halen. Ook leest u hierin of u het gratis opruimpakket mag afhalen.

In dit asbest-opruimpakket zit:

  • Overall (2 stuks)
  • PPF3 stofmasker (adembescherming) (2 stuks)
  • Rol duct-tape
  • Afbreekmes
  • Werkhandschoenen (2 paar)
  • Wegwerphanddoek
  • Asbeststickers
  • Kleefdoekjes
  • Spuitflacon
  • Overschoenen

De wijken in…

Vorig jaar hebben gemeente Apeldoorn en Omgevingsdienst Veluwe IJssel een speciale actie opgezet in de wijk De Bouwhof in Apeldoorn om bewoners te helpen bij het verwijderen van hun asbestdak (kleiner dan 35m2). In de wijk de Maten starten we vanaf eind september een extra actie uit op basis van een buurtgerichte aanpak. Naast het opruimpakket en plasticverpakkingsmateriaal bieden we de deelnemende bewoners dan ook een aan huis afhaalservice aan. Heeft u interesse in een soortgelijke actie in uw wijk? Dan kunt u dat doorgeven via www.odveluweijssel.nl/asbest-actiedag/.

Meer weten?

Van 12 – 18 september wordt landelijk De Week van de Asbestvrije Schuur georganiseerd. Dit is een initiatief van Milieu Centraal. Op de website staan verschillende video’s, bijvoorbeeld over hoe u een asbestdak herkent en hoe u asbest veilig verwijdert. Op www.apeldoorn.nl/asbest leest u meer over de stappen bij het verwijderen van asbest.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen