Buitenspeeldag zorgt vandaag weer voor meer buiten en actief bezig zijn

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Buitenspeeldag is een jaarlijks evenement dat plaatsvindt in Nederland om kinderen aan te moedigen om buiten te spelen en te genieten van actieve en creatieve activiteiten in de frisse lucht.

Wat is Buitenspeeldag?

Het is een dag waarop straten, parken, pleinen en andere openbare ruimtes worden afgesloten voor verkeer, zodat kinderen veilig kunnen spelen en deelnemen aan verschillende spelletjes en sportactiviteiten. De Buitenspeeldag in Nederland wordt georganiseerd door de Stichting Nationale BuitenSpeldag, in samenwerking met andere organisaties zoals Jantje Beton, een organisatie die zich inzet voor het stimuleren van het buitenspelen van kinderen. Dit jaar valt die op 14 juni. Het evenement wordt vaak gehouden in april of mei, wanneer het weer gunstig is voor buitenactiviteiten.

Vermaak en stimulans

Tijdens de Buitenspeeldag worden er tal van activiteiten georganiseerd om kinderen te vermaken en te stimuleren om buiten te spelen. Dit omvat sportactiviteiten zoals voetbal, volleybal, tennis, hockey en hardlopen, evenals traditionele spelletjes zoals zaklopen, touwtrekken, verstoppertje en tikkertje. Er zijn ook vaak creatieve activiteiten zoals knutselen, tekenen en schilderen, die kinderen de mogelijkheid bieden om hun verbeelding te gebruiken en hun artistieke vaardigheden te ontwikkelen.

Bewust maken

De Buitenspeeldag heeft als doel om kinderen bewust te maken van het belang van buiten spelen en de voordelen die het biedt voor hun fysieke en mentale gezondheid. Buiten spelen stimuleert de lichamelijke activiteit, verbetert de motorische vaardigheden, versterkt de sociale interactie en helpt kinderen om de natuur en hun omgeving te verkennen. Het helpt ook om kinderen weg te houden van schermen en elektronische apparaten, waardoor ze meer tijd in de buitenlucht doorbrengen en actief betrokken zijn bij hun omgeving.

In de buurt en in de wijk

De Buitenspeeldag moedigt gemeenschappen en buurten aan om zich actief in te zetten voor het creëren van speelvriendelijke omgevingen. Het stimuleert het gebruik van openbare ruimtes voor speelactiviteiten en benadrukt het belang van veilige speelruimtes voor kinderen. Tijdens de Buitenspeeldag worden er ook vaak workshops en informatieve sessies gehouden voor ouders en verzorgers om hen bewust te maken van de voordelen en mogelijkheden van buitenspelen.

Meer aandacht voor kindvriendelijke buurt

Het succes van de Buitenspeeldag in Nederland heeft geleid tot een groeiende beweging die pleit voor meer aandacht voor buitenspelen en het creëren van kindvriendelijke buurten. Verschillende gemeenten en organisaties zijn betrokken bij het organiseren van lokale evenementen en het ondersteunen van initiatieven die het buitenspelen bevorderen. Bovendien heeft de Buitenspeeldag ook internationale erkenning gekregen en heeft het geleid tot vergelijkbare evenementen in andere landen.

Gezondheid, welzijn en plezier

Al met al speelt de Buitenspeeldag een belangrijke rol in het bevorderen van gezondheid, welzijn en plezier voor kinderen in Nederland. Het is een dag waarop kinderen de kans krijgen om te genieten van de vrijheid en vreugde van buitenspelen, terwijl ze tegelijkertijd waardevolle vaardigheden en herinneringen opbouwen die hen een leven lang ten goede kunnen komen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen