AEX vormt cyclusbodem

De index kreeg daarbij de in december gevormde cyclusbodem rond 375 punten in het vizier. De AEX corrigeerde binnen de stijgende trend van de afgelopen maanden, al was het wel stevig. “The trend is your friend”, is een bekende uitspraak onder beleggers.De kans is groot dat de AEX een nieuwe (dag)cyclusbodem heeft gevormd en daarmee tevens een mid cylce low op weekbasis. De AEX noteert op weekbasis nog steeds boven zowel de lange- als kortetermijn voortschrijdende gemiddelden.

AEX vormt cyclusbodem

De daling van circa 7% vanaf de top rond 409 punten is weliswaar fors te noemen, maar vindt plaats binnen de sterk stijgende trend. De indicatoren zijn door de correctie op (hoog)spanning gezet. Een opleving boven de stijgende ‘moving averages’ biedt perspectief om te profiteren van een ‘mid cycle low’.
Een herstel van de AEX boven de belangrijke cyclusbodem rond 375 punten, geeft aan dat er weer een hogere bodem is gevormd. De toegenomen spanning op de markt is duidelijk af te lezen van de opgelopen AEX VIX. Deze volatiliteitsindex, oftewel paniekindicator, explodeerde tot boven 20 procentpunt.
m4tnnfled90nsrf8n9rsutg92-w120-h180-f-be
De bandbreedte van de afgelopen anderhalf jaar was circa 10 en 20. Het afgelopen jaar markeerde het 20-niveau een aantal malen een bodem in de markt, wat de vorming van een bodem in de aandelenmarkt niet onrealistisch maakt.
Het is opvallend dat de Amerikaanse indices S&P500 en de Dow Jones Index wel onder de bodem van december zijn gedoken. Dit in tegenstelling tot het ‘zwakke’ Europa. Vooralsnog noteert de AEX (ver) boven de 375-puntengrens, wat een belangrijke steunzone is.
Een doorbraak van deze cyclusbodem zou het startsein kunnen geven voor een verdere daling. Temeer daar de lange ‘time frames’, zoals de kwartaalcyclus, steeds meer beginnen te schuiven. Dit hangt nog steeds als een donderwolk boven de markt. Het is wachten op een (laatste) zetje.
Vooralsnog handhaaft de AEX zich boven de cyclusbodem van december, waaruit moed kan worden geput. Mocht de AEX de komende dagen een scherp herstel laten zien, dan is de kans op een ‘mid cycle low’ in de weekcyclus zeer groot.
De ‘weak hands’ zijn dan uit de markt geschut, waarbij de jacht op de top van dit jaar weer kan worden ingezet. Opvallend zijn de hogere bodems die de ‘ financials’ bijvoorbeeld laten zien. Dit is vooral van belang voor ING, wat samen met Royal Dutch Shell en Unilever, bijna 40% van de AEX-index uitmaakt. Dit betekent dus dat als RDS en Unilever dramatisch blijven presteren, deze fondsen als een rem op de AEX fungeren.
m4tnnfled90nsrf8n9rsutg92-w120-h180-f-be
Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.
AEX
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen