Moeflonlammeren dartelen weer in Het Nationale Park De Hoge Veluwe

HOENDERLOO – Ieder voorjaar staat De Hoge Veluwe aan het begin van een echte babyboom. De eerste en voor de bezoeker ook zichtbare jong geborenen zijn die van de moeflons. Deze week maakten de moeflonlammeren hun eerste voorzichtige stappen op De Hoge Veluwe.  

In het Park leven tweehonderd moeflons. Tegen het einde van de winter worden er binnen een tijdsbestek van enkele weken ongeveer tachtig lammeren geboren. Dit wilde haarschaap is de voorouder van ons huisschaap en leeft sinds 1921 op De Hoge Veluwe. Hoewel moeflons van origine in de bergen leven, heeft de populatie in het Park zich volledig aangepast aan een leven op de heide en zandverstuiving. 
Wanneer een ooi na een draagtijd van ongeveer vijf maanden de geboorte voelt naderen, zondert zij zich af van de kudde en werpt haar lam op een beschutte plek in het vrije veld. Het lam kan binnen een korte tijd staan en volgt de moeder, die zich enkele dagen na de geboorte weer bij de rest van de kudde aansluit. Hoewel het lammetje met een geboortegewicht van ongeveer 2 ½ kilo erg kwetsbaar lijkt, zijn de eventuele winterse omstandigheden waarin het zijn eerste stappen zet, niet nadelig.
 
In de komende weken volgen nog meer geboorten en zijn de lammeren ook steeds vaker voor de bezoeker te zien. Wel moet opgemerkt worden dat moeflons op De Hoge Veluwe onder volstrekt wilde omstandigheden leven en dat vanwege het nomadische bestaan van de dieren hiervoor natuurlijk geen garantie kan worden gegeven. Via de website van het Park wordt getracht een zo actueel mogelijk beeld van hun verspreiding te geven. Over het algemeen houden de moeflons zich door het jaar heen veelal in de omgeving van het Bosje van Staf op.
 
Voor meer informatie over het wild van De Hoge Veluwe, ga naar www.hogeveluwe.nl
bz452d8z2geukfihzcr2bjh1q-w300-h125-f-be

Reacties