‘Beekbergen kan een goede middenmoter in de tweede klasse zijn’

Trainer ziet sterke binding met club tegelijkertijd als kracht en zwakte

VERVOLG VAN VRIJDAG
Na de promotie in 2012 loopt Beekbergen in sportief opzicht al twee seizoenen lang op z’n tenen. Of de vereniging met het bereiken van de tweede klasse haar sportieve plafond bereikt heeft? Onder optimale omstandigheden acht Henk ten Hove het vlaggenschip van de club in staat om zich te handhaven op het huidige niveau. Als voorwaarde daarvoor stelt hij dan wel dat alles moet meezitten en iedereen fit blijft. “In dat geval kan Beekbergen een goede middenmoter in de tweede klasse worden. Je moet niet vergeten dat Beekbergen de laatste jaren een aantal stappen heeft gemaakt. Het is erg snel gegaan. In het beleidsplan dat ooit is opgesteld was promotie naar de tweede klasse pas voorzien voor 2014. Op dat plan liepen ze dus twee jaar voor.”
De club kenmerkt zich door een stabiel beleid, verklaart de trainer. Het Beekbergen-bestuur zal zich niet zo gauw laten verleiden tot ondoordacht handelen. In tegenstelling tot bij veel andere clubs is het bij Beekbergen evenmin voor aanvang van elke voetbaljaargang een komen en gaan van spelers. Met hoofdzakelijk eigen kweek drong het eerste elftal door tot in de tweede klasse. “Je ziet dat selectiespelers veel dingen doen bij de club. Dat hoort ook een beetje bij het dorpsgebeuren. De binding is heel groot” , noemt Ten Hove de sterke betrokkenheid een van de peilers onder de opmars van de afgelopen jaren. Er met een veelzeggende reactie aan toevoegend: “En het kan ook weleens remmend werken…” 
Ten Hove kan zich in elk geval niet voorstellen dat een eventuele degradatie een vrije val inluidt. Noch ziet hij het resulteren in een massale uittocht van selectiespelers. Hij laat zijn spelersgroep bij zijn opvolger Jerry Cooke hoe dan ook in bekwame handen achter. “Een trainer als Jerry Cooke houdt de zaak wel scherp. Dat heeft deze groep ook nodig. Maar ik verwacht niet dat spelers zullen zeggen dat ze weggaan in het geval van een degradatie. Bovendien komen er weer enkele jongens uit de A-jeugd door. Stel dat het zover komt en we er niet in blijven, dan verwacht ik dat Beekbergen volgend seizoen in de derde klasse zeker bovenin gaat meespelen.”
Hoe zijn eigen voetbaltoekomst eruit ziet, daarop wil Henk ten Hove nog niet vooruitlopen. Hij ziet het wel. Eerst wil hij de klus aan de Veldhofweg tot een goed einde brengen en als het eventjes kan Beekbergen in de tweede klasse houden. “Misschien ga ik wat anders doen. Ik ben in gesprek met een club. Niet als trainer. Meer iets op het gebied van het uitzetten van de technische lijnen en het opstellen van een beleidsplan. Al blijft ik het veldwerk toch het leukste vinden om te doen. Om met zo’n groep op het veld te staan blijft tien keer leuker dan welke technische beleidsfunctie ook.”

Reacties