Antidepressiva kunnen libido klachten veroorzaken 

Sommige patiënten die voorheen een normaal seksleven hadden hebben jaren nadat ze zijn gestopt met antidepressiva nog altijd geen libido. Ook geven ze aan nog altijd aan erectie- of orgasmestoornissen te lijden. Dat bevestigt een woordvoerder van het bijwerkingencentrum Lareb dinsdag na een artikel hierover in de Volkskrant.

Veel schaamte
Het centrum dat bijwerkingen registreert ontving de afgelopen jaren negentien spontane meldingen over seksuele klachten die aanhielden nadat de depressie over was. Het ging dan om mensen die moderne antidepressiva, bekend als ssri’s, hebben geslikt.
Voorbeelden daarvan zijn Prozac en Seroxat. Het aantal meldingen lijkt weinig, maar omdat hier geen oproep toe was gedaan en omdat er veel schaamte mee is gemoeid, moet dit volgens het Lareb als een signaal worden gezien.
Lager libido
Dat antidepressiva tijdens het gebruik tot een lager libido lijden is al langer bekend. Maar het was nog niet bekend dat een aantal mensen last houdt nadat het gebruik is gestopt. “Dat kan natuurlijk te maken hebben met de reden dat mensen deze middelen namen. Maar er zaten ook meldingen bij waardoor wij denken dat het toch nodig is hier aandacht voor te vragen”, zegt de woordvoerder.
Het centrum benadrukt dat het geen volkomen vaststaand feit is dat de middelen tot een lager libido leiden. “Dit is zeker geen reden om zomaar met het gebruik van deze middelen te stoppen. Maar het heeft wel onze aandacht.”
Daarom is het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op de hoogte gesteld. “In de regel nemen zij onze meldingen mee bij in hun beoordelingen.” Ook verschijnt dit voorjaar een artikel in het Tijdschrift voor Psychiatrie. Daarin worden de casussen omschreven.
Bron en Foto door: Novum

Reacties