Apeldoorner faalt vanaf penaltystip in IJsselderby

Kostbare misser Jop van der Linden

Wie puur naar de kale cijfers keek, kon zeggen dat de IJsselderby voor Go Ahead Eagles enkele minuten te lang duurde. In beide speelhelften incasseerde de ploeg van Foeke Booy zondagmiddag in het Zwolse IJsseldelta stadion een tegengoal in de extra tijd. Dit verklaart de 2-0 nederlaag tegen PEC Zwolle, het vertelt slechts ten dele het verhaal van de uitwedstrijd. “De kansen die we kregen, hebben we niet benut”,drukte trainer Booy na afloop de hand op de zere plek.
Aan heroïek en tragiek ontbrak het zoals gebruikelijk niet in de IJsselderby, alleen droegen de helden in tegenstelling tot bij de heenwedstrijd in Deventer ditmaal geen roodgeel shirt. Veel kansen om zich een heldenstatus toe te eigenen, kregen de spelers van beide clubs feitelijk ook helemaal niet. Met name in de eerste helft was het vrij zoutloos wat zich in de schaduw van de Peperbus afspeelde. Stefan Andersen in de Eagles-goal en Diederik Boer aan de overkant van het veld hoefden in de eerste 45 minuten niet vaak handelend op te treden. Scoringskansen waren er nauwelijks.
Tot de voor Go Ahead Eagles noodlottige blessuretijd inging dan… De speaker had juist gemeld dat er één minuut extra zou worden toegevoegd, toen Drost op aangeven van Klich uit het niets de 1-0 binnenschoot voor de thuisploeg. Een domper voor Foeke Booy en zijn mannen. “Ik vond vooral de eerste twintig minuten erg goed van ons. We speelden met veel druk naar voren. Daarna werden we in balbezit slordig. We kregen in de organisatie wat problemen en verloren de grip op de wedstrijd. Het was eigenlijk meer spannend dan fraai. En dan krijg je twintig seconden voor je de kleedkamer ingaat ineens het deksel op je neus”, reageerde de Eagles-trainer naderhand hoofdschuddend op de fortuinlijke Zwolse voorsprong.
Na de pauze moest Go Ahead Eagles zodoende op jacht naar een gelijkmaker. In de 64e minuut kwamen de roodgelen daar dichtbij. Elf meter, om precies te zijn. Jop van der Linden liet de uitgelezen mogelijkheid op de 1-1  echter onbenut. Nadat Antonia over het uitgestrekte been van Klich ging, mocht de Eagles-captain aanleggen vanaf de stip. Drie keer eerder – waaronder in het thuisduel tegen PEC – verzilverde Van der Linden dergelijke buitenkansjes, ditmaal faalde hij. Diederik Boer keerde de inzet.
Het bleek het breekpunt in de wedstrijd. Naar het einde toe voerden de Deventenaren de druk op de Zwolse goal weliswaar verder op, ze slaagden er niet in Boer door de knieën te dwingen. PEC Zwolle bleef overeind. Gözübüyük wuifde twee andere strafschoprijpe situaties weg. De scheidsrechter beoordeelde vasthouden door Van der Werff van invaller Marnix Kolder en een duidelijke handsbal van Fernandez als niet ernstig genoeg. Nota bene de bij een corner mee naar voren gekomen Stephan Andersen kreeg bij een alles-of-niets offensief in de blessuretijd de grootste kans. Andersens omhaal miste evenwel precisie. Dat Fernandez vervolgens in de 94e minuut de bal bij de Deen door de benen prikte, was nog slechts van belang voor de statistieken.