Apeldoorn.nieuws.nl doet vanuit Brazilie verslag van de WK ontwikkelingen

“Hier en daar wordt nog hard gewerkt, maar de voorbereidingen zijn in een vergevorderd stadium en de toernooiorganisatie is er van overtuigd dat alles op tijd klaar is.” Wat Gijs de Jong betreft is het duidelijk: Brazilië is al klaar voor de Oranje-invasie voor het WK. De Jong, projectleider van het WK-projectteam, vertelt in een interview op de KNVB-website over zijn ervaringen tot nu toe. “Iedereen die ik sprak, kijkt uit naar het toernooi.”

Vanuit Brazilie gaat apeldoorn.nieuws.nl verslag doen van 19 tot en met 26 maart van de ontwikkelingen m.b.t. de WK, bouw stadions etc.
Fijn WK-sfeertje
Nederland is ingedeeld in groep B en treft daarin de regerend wereldkampioen Spanje, Australië en Chili. De Jong: “De afgelopen dagen hebben we Salvador, Porto Alegre, Sao Paulo, Fortaleza en Belo Horizonte (speelsteden van Oranje, red.) bezocht. In deze steden hangt al een fijn WK-sfeertje en zij zijn er klaar voor om het Oranjelegioen te verwelkomen.”
Voor Nederland begint het WK direct met een pittig duel. De bijzonder wrange herinnering aan het vorige WK in Zuid-Afrika – de verloren finale tegen Spanje – kan wellicht worden vergeten door revanche tegen de regerend wereldkampioen.
Speelschema Oranje
Hierna speelt Nederland tegen Australië, de laatste groepswedstrijd wordt gespeeld tegen Chili. Het schema, met Nederlandse tijden:
13 juni, 21.00 uur, Salvador: Spanje – Nederland
18 juni, 18.00 uur, Porto Alegre: Australië – Nederland
23 juni, 18.00 uur, Sao Paulo: Nederland – Chili
Oranje-invasie
Volgens De Jong zijn er al veel voorbereidingen getroffen voor de komst van de Nederlandse fans. “Een belangrijk resultaat is dat we in alle speelsteden weer de traditionele Oranjepleinen en Oranjeparades richting de stadions kunnen organiseren.”
Het aantal fans is waarschijnlijk net zo groot als tijdens het WK in Zuid-Afrika. “Dat betekent per groepswedstrijd ongeveer 5000 Oranjesupporters. Onze ervaring van Zuid-Afrika leert dat de Oranjekoorts om zich heen grijpt als we verder in het toernooi komen.”
Voor nu kan De Jong al wel tips geven voor fans die Oranje achterna gaan naar Brazilië: “De cultuur is anders dan in West-Europa, de afstanden in het land zijn enorm en het klimaat verschilt per speelstad. Ook raad ik fans vanwege de kosten en beschikbare plaatsen aan van te voren hun eventuele binnenlandse vluchten en de hotels goed regelen.”
Oefenduels
Vanavond speelt Nederland in en tegen Frankrijk een oefenduel, wat om 21.00 uur begint. Tijdens het EK van 2008 troffen de landen elkaar ook al. Toen gaf het Nederlands elftal, onder leiding van Marco van Basten, een ware galavoorstelling: 4-1.
Frankrijk was niet de enige tegenstander die verpulverd werd door Nederland. Ook Italië moest er aan geloven: 3-0.
Desastreuze EK’s
In dat EK stelde Oranje overigens uiteindelijk teleur. Hoewel er in de groepsfase ook van Roemenië werd gewonnen (2-0), ging de ploeg roemloos ten onder in de achtste finale tegen Rusland, toen met Guus Hiddink als bondscoach.
Het daaropvolgende EK van 2012, in Oekraïne en Polen, verliep desastreus voor Nederland. Na een slechte start tegen Denemarken (0-1 verlies), verloor de ploeg onder leiding van Bert van Marwijk ook nog van Duitsland en Portugal – en mocht Oranje dus al na drie wedstrijden naar huis.
Verder speelt de ploeg van bondscoach Louis van Gaal nog drie oefeninterlands op eigen bodem, in aanloop naar het WK in Brazilië:
17 mei, 20.30 uur, ArenA: Nederland – Ecuador
31 mei, 20.30 uur, De Kuip: Nederland – Ghana
4 juni, 20.30 uur, ArenA: Nederland – Wales
Kijk voor het speelschema ook hier

Reacties