Regelmatig laat hondenfokker Yvonne Gerrits uit Winssen (Gelderland) een hondenras beschrijven door een hondenliefhebber op Apeldoorn.nieuws.nl. Dit keer: de Whippet door Marieke Merlijn.
Tekst: Lianne Kooistra, Mijnheer Van Puffelen tekstbureau
De Whippet behoort tot hondenrasgroep 10: de windhond. Hij is met zijn geringe grootte in deze categorie de op één na kleinste windhond. De Whippet is ook een typisch voorbeeld van ‘niets is wat het lijkt’. Zo lijkt hij met zijn tengere postuur een ‘breekbare’ hond te zijn, maar achter zijn elegante houding schuilt een zeer krachtige atleet. De Whippet kan zo'n 12 tot 15 jaar oud worden.
De Whippet laat zich omschrijven als een zachtaardige, aanhankelijke, evenwichtige, handzame hond die dol is op zijn familie en rasgenoten. Het liefst is hij zo dicht mogelijk bij je, op schoot is het summum. Die veelzijdigheid – typische werkhond versus gezelschapsdier – is ook terug te zien in zijn lichaamsbouw: deze viervoeter is zeer gespierd, maar toch elegant. Met de Whippet haal je een ‘totaalpakket hond’ in huis. Thuis is hij de rust zelve, eenmaal buiten komt er een heel andere hond tevoorschijn. De explosie aan energie doet versteld staan.
Gezondheid
Vanwege zijn dunne 'muizenvelletje', het gebrek aan onderwol en het weinige vet op de botten, is het bij koudere temperaturen nodig om de Whippet een jasje aan te doen. De Whippet is net zo lief buiten als binnen, maar kan niet als 'buitenhond' gehouden worden. Daar is zijn vachtje te dun voor. En als het regent slaan deze hondjes, waarschijnlijk tot genoegen van hun baasje, (ook) het liefst hun wandelingetje over. De Whippet is het meest in zijn element als het aangenaam warm én droog is. Het is over het algemeen een heel gezond ras, waarvan alleen de ogen af en toe getest moeten worden. Ik laat zelf ook af en toe het hart testen. Je hoeft deze honden eigenlijk nooit te wassen, zelf was ik ze alleen voor een show. Elk hondenras heeft een rasstandaard waarin is vastgelegd welke eigenschappen een rastypische hond behoort te hebben. Voor de Whippet geldt dat alle kleuren zijn toegestaan, zo ook egaal gekleurd, met platen of ‘brindle’ (gestroomd).
Stukje geschiedenis
Even terug naar de oorsprong van deze prachtige hondensoort. De Whippet vindt naar alle waarschijnlijkheid zijn oorsprong in de tweede helft van de 19e eeuw in Engeland. In 1890 werd hij als officieel ras erkend. Arme mijnwerkers hebben destijds een aantal rassen gekruist, zoals Terriërs, de Grey Hound en een Italiaans Windhondje. Zo ontstond een zeer snelle en felle hond, die we tegenwoordig dus kennen onder de rasnaam Whippet. Hij werd in de 19e eeuw vooral ingezet voor de konijnen- en hazenjacht. Met stropen zorgde men in die tijd op deze manier voor wat extra vlees op de plank. Deze jagers zijn ook verantwoordelijk voor het ontstaan van het rennen en coursen met Whippets.
Impulsieve jager
Deze hond is eigenlijk een geschikte hond voor iedereen, mits je je trouwe viervoeter voldoende beweging kan bieden en niet de gehoorzaamheid van een politiehond verwacht. Wees niet te streng voor hem, deze windhond heeft een zachte hand nodig als het op opvoeding aankomt. Vasthoudendheid is belangrijk, maar wees nooit hardhandig. Met genegenheid bereik je in zijn geval vele malen meer. Er moet rekening gehouden worden met hun zachte karakter, de aangeboren jachtpassie en de daarbij behorende snelheid die ze op kunnen bouwen. Op die momenten ‘werken de oren ook niet meer’, zeg maar. Het zij impulsieve jagers; een dwarrelend blaadje of een opwaaiend stukje papier is genoeg aanleiding om vol overgave weg te rennen. Zeker voor sportief aangelegde mensen is dit dus wel een geweldige metgezel. Het liefst leeft hij zich uit in het bos. Met alle dieren kan deze windhond overweg, mits goed opgevoed uiteraard.
Bang aangelegd
Uit ervaring weet ik dat het eigenlijk niet verstandig is om ze los te laten lopen. Als dit hondenras ergens van schrikt of tijdens het rennen het adrenalinelevel zo hoog oploopt, schieten ze als een pijl uit de boog weg, het liefst naar huis. In enkele seconden zijn ze zo honderden meters weg. Ze rennen dan ook zonder te kijken de straat over. Helaas heeft dit al aan veel Whippets het leven gekost. Het spreekt voor zich dat je deze hond dus beter aangelijnd kunt houden.
Geen modehond
Een stamboom geeft meer zekerheid dat je te maken hebt met een hond van een fokker die hopelijk volgens de richtlijnen van de Whippet Club fokt. Het laatste wat je wilt is ongecontroleerde fokkerij. Voor een fokker zelf is het uiteraard ook belangrijk om de voorouders en de bloedlijnen te bestuderen. Een goede fokker probeert een zo verantwoord mogelijke combinatie te maken tussen een reu en een teef. Daarvoor zijn niet alleen de gezondheid, het karakter en het uiterlijk van de twee ouderdieren belangrijk, maar ook van al hun voorouders. Gelukkig is de Whippet geen modehond, daardoor kan er weloverwogen gefokt worden en is het risico op erfelijke afwijkingen gering. Als je van plan bent deel te nemen aan werk-wedstrijden of shows, heb je sowieso altijd een stamboom nodig. Bij twijfel over de stamboom of voor andere vragen kun je de rasvereniging benaderen (www.nederlandsewhippetclub.nl).
Lekker in bed
Als ik tot slot een van mijn hondjes 'kwijt' ben, weet ik al hoe laat het is. Ik hoef dan alleen maar het dekbed van mijn bed open te slaan om daar in een paar donkere, heerlijk onschuldige ogen te kijken. Ze maken mij altijd enorm aan het lachen met hun ‘gespin’ van tevredenheid. Ze zijn op zo'n moment zo blij, dat ze van gekkigheid niet meer weten hoe ze hun energie kwijt moeten raken. Ze maken dan een balletje van zichzelf, leggen hun hoofd in de nek en gaan als een dolle al rennend rondjes draaien. Kortom: een ras dat altijd voor verrassingen zorgt.
Dierenpaspoort
Karakter: zachtaardig, sociaal. Kat uit de boom kijken, maar vindt uiteindelijk iedereen aardig
Ideale beroep: jager
Hobby’s: rennen, rennen en nog eens rennen. En achter een tennisbal of werpstok aan rennen
Slaapt: het liefste lekker onder een dekentje
Favoriete klimaat: zolang het maar niet te koud is
Favoriete houding: lekker bij zijn baasje op schoot
Favoriete eten: vers vlees en brokken
Typisch: als je hem kwijt bent, ligt hij waarschijnlijk in je bed of de bank
Bijzonder: de Whippet draagt geen 'hondengeur' bij zich
Onhebbelijkheid: Zijn nagels groeien naar voren en slijten niet vanzelf. Met een dremel maak je de nagels mooi kort