Braziliaans dagboek, dia 7

Dinsdag 25 maart Het is in veel opzichten mooi geweest

Zo´n week vliegt voorbij. De laatste (hele) dag alweer van onze ‘studiereis’. Tevens het laatste hoofdstuk van dit dagboek. Morgen, op de dag van vertrek, komt er door de hectiek van de laatste voorbereidingen op de thuisreis waarschijnlijk toch weinig meer van terecht om iets op papier te zetten. Daarom zet ik er vandaag maar vast een punt achter. Het is mooi geweest. In velerlei opzichten.
Een tip voor als u naar Brazilie gaat koop een waterzuiverings fles met filter goed voor 380 liter schoon water een subliem systeem.. In bRazilie kun je geen water uit de kraan drinken klik hier
De groep maakt vandaag een buggytour door het heuvelachtige duinengebied ten noorden van Natal. Ik heb zo’n belevingstocht vier jaar geleden al eens aan den lijve ondervonden. Ik weet zodoende wel zo’n beetje wat de dames en heren te wachten staat in het mulle zand. Ik gun mezelf na het ontbijt een uurtje aan het zwembad van ons immense hotel. Daarna moet ik aan de bak. Afgezien van wat rode wangen is er niet veel kleur bijgekomen op mijn bleke huid. Muggenbulten des te meer. Hoe en wanneer ze het geflikt hebben, weet ik niet, maar ze hebben me flink te grazen genomen. Armen en benen zitten helemaal vol. 
Tot diep in de middag ben ik bezig met het uitwerken van het interview dat ik gisteravond met Lucas Scala had. Vanaf morgen staat het te lezen op apeldoorn.nieuws.nl. In drie delen. Mooi verhaal. Het Braziliaanse ventje belandde twee jaar geleden als 17-jarige in Apeldoorn om bij AGOVV een profcontract te verdienen. Uiteindelijk kwam hij als overblijfsel van de failliete inboedel van de proftak terecht bij de amateurs in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal. Een bal kan soms raar rollen. De talentvolle middenvelder herstelt nu thuis in Natal van een operatieve ingreep aan zijn meniscus. 
Op korte termijn wil hij maar wat graag terugkeren naar Nederland. Lucas is de enige Braziliaan die ik de afgelopen zeven dagen tegenkwam die niet voor de volle honderd procent overtuigd is dat de Goddelijke Kanaries met twee vingers in de neus de wereldtitel gaan inpikken. In 1950, toen het mondiale voetbalcircus voor de eerste keer z’n tenten opsloeg aan de boorden van de Amazone, was de Selacao al eens eerder wereldkampioen alvorens de eerste bal nog getrapt moest worden. Elf vrijbuiters uit Uruguay zadelden de hooghartige Brazilianen toen op met het grootste trauma uit hun nationale voetbalgeschiedenis. Je zou daarom geneigd zijn te denken dat een beetje kanarie zich niet tweemaal aan dezelfde steen stoot. Gebeurt zoiets niet alleen bij enorme ezels?
Na gedane arbeid wil ik graag nog vlot een verfrissende duik nemen en een klein beetje extra zon pakken. Helaas is het hele zwembad al verdwenen onder de schaduw van onze vijf sterren- en nog meer verdiepingen tellende woonfabriek. Voor zessen valt de duisternis al in. Hoogste tijd dat ze in dit mooie land de zomertijd gaan invoeren. Dan blijft het mooi een uurtje langer licht. Met dagelijkse temperaturen van om en nabij de dertig graden voldoen ze in elk geval aan alle voorwaarden, zou ik zo denken. Zelfs al zitten we momenteel dan naar Braziliaanse maatstaven gemeten midden in de herfst.
Aan het begin van de avond maak ik bij het Praia Shoppingcenter nog maar eens ten overvloede mee hoe voortvarend ook de plaatselijke middenstand toewerkt naar het WK voetbal. Bij een fastfoodzaak genaamd ‘Giraffas’, volgens de mededeling op de servetten vermaard om z’n ‘sanduiches e grelhados’, hoef ik slechts een 40-tal minuten te wachten op de bestelde kipburger met patatjes. Ik krijg sterk de indruk dat de kippen eerst nog gevangen en geslacht moeten worden… 
De supporters van Mexico, Kameroen, Ghana, de Verenigde Staten, Japan, Griekenland, Italie en Uruguay, die in juni de gastvrijheid van Natal ondervinden, zullen hoe dan ook enig geduld moeten betrachten. Maar dan komt vast en zeker alles dik voor de bakker. Daar steken de onvolprezen medewerkers van Giraffas hun nekken wel voor uit!
krhbq3j7dvv4hfxhek6mj2en7-w300-h250-f-be
Een tip voor als u naar Brazilie gaat koop een waterzuiverings fles met filter goed voor 380 liter schoon water een subliem systeem.. In bRazilie kun je geen water uit de kraan drinken klik hier
o36hgn2caqaz2lcmg8t15ht5z-w300-h250-f-be

Reacties