Grafmonument echtpaar Kröller-Müller gerestaureerd in NP De Hoge Veluwe

Speciale rondleidingen langs de graven in april

Hoenderloo – Het grafmonument van het echtpaar Kröller-Müller, stichters van het Het Nationale Park De Hoge Veluwe, is gerestaureerd. Het stenen monument op de Franse Berg in het Park is gereinigd en het voeg- en kitwerk is hersteld. In april is het graf tijdelijk toegankelijk voor bezoekers tijdens een speciale rondleiding.
De restauratie
De restauratie van het graf is verricht door Cuperus Natuursteen uit Hattem. ‘Omdat er lang geen onderhoud aan de monumenten is verricht, waren ze behoorlijk vervuild en groen uitgeslagen door de bosrijke omgeving,’ legt Harrie van der Worp van Cuperus Natuursteen uit. ‘In de Rode Weser zandsteen was nauwelijks meer rood te bekennen.’ Gedurende vier dagen is gewerkt aan de restauratie van de stenen zerken door deze te reinigen en het voeg- en kitwerk onder handen te nemen. Ook het bronzen opschrift van de zerken is gecontroleerd en waar nodig opnieuw verlijmd. Het werken op locatie in het Park was een bijzondere ervaring aldus Van der Worp: ‘Midden in het Park was er bijvoorbeeld geen water beschikbaar, dus zijn er watertanks geplaatst.’
Laatste rustplaats
Het graf van het echtpaar Kröller-Müller bevindt zich op de zuidhelling van de Franse Berg. Het echtpaar was zo verbonden met het Park dat zij hier hun laatste rustplaats hebben gevonden. Helene heeft de plek van het graf zelf uitgekozen. Naast dat het een mystieke plek is, wilde zij ook dicht bij haar grote droom, het Grote Museum (Fundamenten), begraven worden. Helene stierf in 1939 en twee jaar later werd haar man Anton naast haar bijgezet. Het graf had geen betere plaats kunnen krijgen. De locatie straalt absolute rust uit en heeft een weids uitzicht over De Hoge Veluwe.
Speciale rondleiding
In april, de oprichtingsmaand van het Park, wordt een speciale rondleiding gegeven langs het graf van de grondleggers van De Hoge Veluwe. Een unieke kans om het net gerestaureerde graf van Anton en Helene Kröller-Müller van dichtbij te bezichtigen. Het is normaliter voor bezoekers niet mogelijk het graf te bezoeken. De rondleiding onder leiding van een natuurgids wordt elke donderdag en zaterdag in april gegeven van 13.30 – 15.30 uur. De kosten voor de rondleiding bedragen € 3 p.p. (excl. entree Park). Vooraf reserveren is noodzakelijk en kan via www.hogeveluwe.nl.
Over Anton en Helene Kröller-Müller
Anton was een succesvol zakenman die graag ging jagen met zakenrelaties en vrienden. Begin 20e eeuw kocht hij grote stukken land op de Veluwe en creëerde zo een aaneengesloten landgoed, De Hoge Veluwe. Rond 1917 had hij maar liefst 6.800 hectare grond aangekocht en had hij de bekende architect Berlage opdracht gegeven tot de bouw van Jachthuis St. Hubertus als buitenverblijf. Kunstliefhebster Helene Kröller-Müller was dankzij het vermogen dat haar man vergaarde, in staat een grote collectie eigentijdse kunstwerken aan te kopen. Haar droom was om deze collectie in een museum aan het publiek tentoon te stellen. Met de crisis in de jaren twintig en dertig leed het bedrijf echter grote verliezen en kon het echtpaar haar bezit niet meer zelf in stand houden. Helene’s kunstcollectie werd in 1928 overgedragen aan de Kröller-Müller Stichting. Deze collecte werd later aan de staat der Nederlanden geschonken, op voorwaarde dat er in het Park een museum gebouwd zou worden voor alle werken. Het Park werd in 1935 verkocht aan de Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe.
rv581d6fdv2kupg7wb6umoyy0-w300-h125-f-be

Reacties