Jan Artz streeft ernaar sportieve plafond te verhogen

Met zaalvoetballers WSV naar Omnisport

DEEL 2 (VERVOLG VAN DINSDAG)
De opmerkelijke komst van Jan Artz naar De Voorwaarts kwam min of meer toevallig tot stand. Via bekenden binnen WSV’s zaalvoetbalselectie raakte de voormalige zaalvoetbalinternational in gesprek met leden van het voetbalbestuur van de Apeldoornse omnisportvereniging. Van het een kwam het ander. “Na mijn terugkomst uit Malta ben ik door jongens van de zaal gevraagd om iets in de begeleidende sfeer te gaan doen. Toen zat ik ineens met Gino Sergio, Joey Ngarigota, Diederik Bos en Johan Mensing rond de tafel. Het bestuur is er altijd van beticht dat het geen voetbalvisie had. Diederik Bos kwam toen met het idee om er iemand tussen te zetten. Het is de bedoeling dat we een bepaalde voetballijn door de club heen gaan trekken.”
WSV heeft haar zaakjes al prima voor elkaar, toch kan het in sportief opzicht nog véél beter, oordeelt Artz. “Het is niks dwingends, het is allemaal leuk en het is een amateurclub, maar ik ben wel iemand die de weg omhoog wil inslaan”, verklaart de nieuw benoemde manager voetbalzaken het sportieve plafond te willen verhogen. Als zijn voornaamste taak ziet hij daarbij het scheppen van randvoorwaarden die het in de nabije toekomst mogelijk moeten maken dat de hoogst spelende teams op het veld en in de zaal enkele stappen voorwaarts kunnen maken. “Er zit veel talent bij de club. WSV heeft een superjeugd. Daar valt veel van te maken. Maar wil je je jeugd houden, dan moet je met het eerste elftal niét in de tweede klasse spelen.” 
Er bestaan tal van manier om de aantrekkingskracht van WSV te vergroten, benadrukt Artz. Een van de plannen daartoe is het opzetten van een voetbalacademie. “Dat is al in een vergevorderd stadium. Uit zo’n project kan de club ook financieel baten halen.” Daarnaast zou hij graag zien dat de vereniging maatschappelijk meer voor talentvolle (zaal)voetballers kan betekenen. “We willen de cultuur van de club niet veranderen. De cultuur en de visie zijn heilig. Diederik zet mij daarvoor neer, wil dat ik het uitvoer. Maar wel binnen de contouren van de club. Ik ga niet om geld lopen leuren en zeuren. WSV is anti-geld. Of dat realistisch is, weet ik niet. Daarom is er veel creativiteit van ons gevraagd. Maar dat gaan Diederik en ik wel regelen.” 
Artz legt de lat hoog. Met WSV’s zaalvoetbalteam, dat momenteel uitkomt in de eerste divisie, wil hij zo snel mogelijk naar de hoogste landelijke speelklasse. Én… naar Omnisport. “Er zou toch niets mooier zijn om dáár te gaan voetballen als we in de Eredivisie zaalvoetbal spelen.” Hij wil zijn droom tot werkelijkheid maken. “Mijn bedoeling is om binnen nu en twee jaar een eredivisiewaardig zaalvoetbalteam neer te zetten. Joh, je zult er versteld staan van wat voor impact dat heeft.”
MORGEN MEER: ‘De trainer moet mij een plan geven hoe hij denkt naar de eerste klasse te promoveren.’ 
spachtelputz Uitslagen en Standen

Reacties