Eén dag na de heidebrand Hoge Veluwe

HOENDERLOO – Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie bezocht woensdag park De Hoge Veluwe, waar zondag een grote brand heeft gewoed. De minister zal de schade bekijken die daardoor is ontstaan. Ook praat hij met hulpverleners die betrokken waren bij de bestrijding van de brand.Door het vuur is ruim 300 hectare verwoest. Het park werd zondag ontruimd en gesloten, maar ging maandag weer open. Her en der wakkert het vuur soms ook weer aan.

Veel mensen namen een kijkje in en bij park De Hoge Veluwe om met eigen ogen de schade te zien die de brand van gisteren heeft aangericht. Belangstellenden veroorzaakten op de weg tussen Otterlo en Hoenderlo zelfs een file van 3 kilometer.

Het park en museum Kröller-Müller in Otterlo zijn vanochtend weer opengegaan. Gisteren ging het park dicht vanwege een grote brand. De brand is uit, maar uit voorzorg rijden er nog wel vier spuitwagens rond die kunnen worden ingezet als het vuur nog ergens smeult.
Minder schade

De schade aan de natuur is minder groot dan gedacht. Volgens een woordvoerder van de brandweer is 350 hectare verwoest; eerder werd gemeld dat meer dan vijfhonderd hectare bos en heide in vlammen was opgegaan.
Brandstichting niet uitgesloten
Het Nationale Park De Hoge Veluwe sluit niet uit dat de brand in het park is aangestoken. Zondag ging 350 hectare heidegebied in vlammen op.
Volgens het park wordt de oorzaak van de brand onderzocht. Het park veroordeelt eventuele brandstichting. ‘Brandstichting is een misdaad, niet alleen de natuur werd beschadigd, maar ook de aanwezige medewerkers en hulpverleners zijn in gevaar gebracht,’ schrijft het park in een persbericht.
Het park overweegt een studie uit te laten voeren naar het herstel van de biodiversiteit in het aangetaste gebied. Daarmee wordt de kennis over het herstel van natuur vergroot. Ook komt er een fotoproject dat het herstel van het gebied in beeld brengt. Op vaste locaties worden wekelijks foto’s gemaakt voor een visueel overzicht met als thema ‘van geblakerd naar groen landschap’.

Tekst en video: Omroep Gelderland

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk“-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.