Meninos Capoeiristas de Natal 

SooS-Brasil gelooft dat kinderen door middel van goede begeleiding en onderwijs, in een omgeving waarin hun recht op spelen en leren ook meetelt, met meer vertrouwen de toekomst in zullen gaan.

Doel van het project Meninos Capoeiristas de Natal (MCN) is het stimuleren, ondersteunen, uitdagen en begeleiden van kansarme (straat)kinderen van 4 tot 18 jaar uit de wijk Bom Pastor in de noord-oostelijk gelegen Braziliaanse stad Natal. 
Vrijwilligers geven bijles bij Meninos Capoeiristas de Natal
Het project MCN wordt in Brazilië aangestuurd door een bestuur, dat onder leiding staat van Jean. De coördinatie van de activiteiten worden begeleid door 2 coördinatoren, Jean en Rosimar, die rechtstreeks in contact staan met SooS-Brasil en structureel rapporteren over de voortgang van het project. Het project MCN vraagt met name ondersteuning bij het realiseren van de volgende doelen: 
Voor- en naschoolse opvang;
Schoolgelden voor kinderen t.b.v. particuliere school;
Onkostenvergoeding voor begeleiders;
Renovatie klaslokaal;
Aanschaf leermiddelen;
Eten voor de kansarme (straat)kinderen van het project.
Particuliere school Meninos Capoeiristas de Natal
Een van de doelen van MCN is kinderen naar de particuliere school te laten gaan, waardoor zij een kans krijgen op een betere toekomst, omdat het onderwijs op de staatsscholen slecht is en tot veel uitval leidt. De volledige financiering bedraagt voor kinderen van klas 1 tot 5 526 euro en voor klas 6 t/m 9 662 euro per kind per jaar. Hiermee wordt o.a. het schoolgeld, de schoolkleding, de boeken en het lesmateriaal betaald. Via SooS-Brasil is het als donateur mogelijk één of meerdere kinderen naar de particuliere school te laten gaan. Uiteraard is daarbij het streven dat donateurs garant staan voor meedere jaren, aangezien het weinig zinvol is een kind voor maar 1 jaar naar de particuliere school te sturen. 

Medio oktober 2007 gaan door middel van financiële ondersteuning vanuit SooS-Brasil 24 kinderen via Meninos Capoeiristas de Natal MCN naar de particuliere basisschool en 1 kind naar het voortgezet onderwijs. Daarnaast is het door de financiële steun vanuit SooS-Brasil voor MCN mogelijk geworden een leerkracht aan te nemen voor de voor- en naschoolse opvang en 2 coördinatoren om het project in goede banen te leiden.
Voor onze excursiereis met alle foto’s klik hier
Daarnaast probeert SooS-Brasil continu vrijwilligers vanuit Nederland naar Meninos Capoeiristas de Natal  MCN uit te zenden om op die wijze extra ondersteuning te kunnen bieden bij de buitenschoolse opvang. De ervaringen van de diverse vrijwilligers leest u elders op deze site. [link aanbrengen] SooS-Brasil wil in de toekomst de steun aan dit project uitbreiden en trachten de doelen die zijn gesteld samen met het bestuur van MCN te verwezenlijken.
24 kinderen gaan naar particuliere school via Meninos Capoeiristas de Natal MCN
Zoals bij diverse kleinschalige lokale projecten die door SooS-Brasil worden ondersteund, vervult de dans-vechtsport Capoeira ook bij MCN een centrale rol. Capoeira komt voort uit de slavernij en is een lichaamstechniek met een mengeling van zang en muziek, vechtsport, acrobatiek en dans. Capoeira is geboren op straat, waar je het ’s avonds ook vaak tegenkomt. Capoeira is iets bijzonders. In Brazilië houdt het de kinderen van de straat. Het geeft ze toekomst. Via Capoeira leren de kinderen spelenderwijs wat discipline is en welk pad ze moeten volgen om een goede toekomst tegemoet te gaan. Dat betekent niet in de criminaliteit, net aan de drugs, niet in de prostitutie, maar wel naar de lessen op school gaan.
Klik hier voor de officiele website
 
Verhalen stagiaires  Verhaal van Ference,

We zijn nu 4 weken in Natal Brazilie! En het bevalt me heel erg goed 🙂 Het project van Soos Brasil (MCN) is echt super gaaf. De kinderen zijn heel open en vrolijk. Ze willen je van alles leren en overal mee naar toe nemen! Na drie weken ken je ze al een stuk beter en wordt het praten met ze een stuk gemakkelijker. We geven op dit moment elke dag (5 dagen in de week) Engelse les aan de kits, dit is echt leuk om te doen. De groep wordt elke week groter en de kinderen die we hebben blijven ook in de groep. Ze vinden het dus leuk en willen allemaal graag Engels leren 😉 We zijn simpel begonnen met voorstellen hebben dit uitgebouwd met elke week een ander thema bijv. het thema supermarkt, kleuren en voertuigen. Ook geven we les in grammatica. Dit vinden ze nog wel moeilijk en daarom blijven we dit veel herhalen. Het uiteindelijke doel is dat de conversaties verbeteren. Dus er wordt hiermee ook veel geoefend! Dit vinden ze heel leuk om te doen, en wij ook 🙂 We hebben ook al verschillende keren bij de capoeira meegekeken. En als we ze vragen wat ze het leukste vinden om te doen zeggen ze allemaal Capoeira! Naast het lesgeven hebben we ook ons eigen fysiotherapie spreekuur opgezet (want we zijn studenten fysiotherapie en willen hier ook iets mee doen in deze arme wijk). We geven elke dag gratis fysiotherapie aan iedereen die het nodig heeft. Er komen ook hier steeds meer patiënten bij met de meest uiteenlopende klachten (die je in Nederland niet zo snel tegen zult komen). Dit is super interessant en we zijn blij dat we er wat van kunnen leren en tevens wat terug kunnen doen voor de bewoners van Bom Pastor (de arme wijk waar het project in staat). Het blijft me hier kei goed bevallen en ben daarom ook blij dat we nog bijna 3 maanden te gaan hebben!! 🙂

Groetjes, Ference Smit.

Verhaal van Bart,


Hallo allemaal, Zoals jullie al in ons eerste stukje op de site konden lezen zijn wij studenten fysiotherapie uit Breda en hebben we ons al persoonlijk voorgesteld. We zijn nu ongeveer drie weken begonnen bij het project MCN van SooS Brasil in Natal. Van te voren had ik geen idee wat me te wachten stond maar de eerste indrukken waren fantastisch. De kinderen van het project zijn hartstikke leuk en leergierig. Ze doen erg goed mee met de Engelse les die we geven en waar in het begin maar 10 kinderen meedoen, hebben we nu al een klas van 20 kinderen. 

Vorige week hebben ze ons ook rondgeleid door de favelas waar de meeste kinderen wonen. Het was indrukwekkend om te zien hoe bijvoorbeeld een gezin met 9kinderen in een klein hutje woonde en hoe arm de mensen wel niet zijn. Ik vind het dan ook knap dat de kinderen nog plezier kunnen maken terwijl ze bijna niks hebben.


Wanneer het mogelijk is gaan we ook op zaterdagochtend met iedereen van het project naar het strand toe. Wij zelf zitten op loopafstand van het strand in Ponta Negra terwijl de kinderen in de wijk bom pastor wonen en dus bijna nooit naar het strand gaan. Het is dus een erg goed initiatief en ik weet zeker dat de kinderen het super vinden! Ook hebben we afgelopen vrijdag een bingo gehouden en speelgoed verloot wat van familie en vrienden heb opgehaald. Iedereen mocht natuurlijk iets uitzoeken en ze vonden het heel leuk om iets te krijgen.

Tevens hebben wij zelf nog een spreekuur opgezet voor mensen in de omgeving die fysiotherapie nodig hebben. We zitten dan ook in een achterbuurt met veel mensen die geen geld hebben voor therapie dus er komen steeds meer mensen via via naar ons toe wat goed is voor ons zelf en voor de mensen. Ze hebben soms allerlei klachten en je krijgt ook te maken met hele erge verhalen en gebeurtenissen. Zo was door een fout van een arts een kind van acht jaar,4uur zonder zuurstof komen te zitten en is nu volledig verlamd. Dus je maakt wel wat mee hier! Groetjes, Bart Schuur.

Doneer nu!

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk“-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Reacties