Heide en bos Hoge Veluwe herstellen snel

In een interview met de NOS vertelt de boswachter Ruseler dat hij bij branden wel vaker zag dat vooral grassen zich heel snel herstellen. “dat komt doordat de brand, hoewel groot in omvang, heel snel over het veld heeft geraasd. De hitte van het vuur heeft daardoor niet diep genoeg in de grond kunnen woeden. De wortels zijn daardoor nog onbeschadigd gebleven en dan gaat het gras weer groeien.” De regenbuien van het weekend hebben hier ook zeker bij geholpen, aldus Ruseler. 

Hoge Veluwe herstelt snel na grote brand
De eerste tekenen van herstel van de Hoge Veluwe dienen zich al weer aan. De eerste graspollen beginnen weer te groeien, terwijl de brand nog twee weken geleden woedde. “Een brand is best dramatisch, maar de natuur is ook heel veerkrachtig”, aldus boswachter Henk Ruseler.
Heide
De heide groeit niet zo snel als het gras, ook wel pijpenstro genoemd. De heide is flink aangetast en dat duurt volgens de boswachter minstens twee tot drie weken, voordat er weer jonge heideplantjes aan de voet van de struik beginnen te komen.
Vogels
Toch heeft de brand veel echt kapot gemaakt. “De dennen zijn wel echt verloren gegaan.” Maar dit lijkt de vogels niet tegen te houden. “Ik zie al vogels op plekken onaangetast zijn. Die beginnen al weer te broeden. Boven mij hangen nu veldleeuweriken die aan het zingen zijn. Die zijn ongetwijfeld met een nestje bezig. De natuur is heel veerkrachtig en kan zich toch in enige mate herstellen.”
jdyvvc2gqgve15gpoug569nrk-w300-h250-f-be
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk“-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER 

Reacties