Hevige jeuk vermoedelijk een oplossing voor

Een oplossing voor mensen die lijden aan plotselinge hevige jeukaanvallen en pijnscheuten komt dichterbij. Twee wetenschappers uit Maastricht ontdekten de oorzaak voor de mysterieuze klachten. Dat laat de universiteit van de stad dinsdag weten.

Neurologen Karin Faber en Ingemar Merkies ontdekten dat een genetische afwijking aan zogenaamde natriumkanalen zorgt dat de zenuwbanen niet meer goed functioneren en onregelmatige signalen afgeven. De patiënt kan dat ervaren als hevige pijn, maar ook het tegenovergestelde kan gebeuren: hij of zij heeft juist geen gevoel meer.

Met deze kennis kunnen neurologen op zoek gaan naar gerichte medicatie. “Het wordt steeds duidelijker dat natriumkanalen een belangrijke rol spelen bij verschillende zenuwaandoeningen,” zegt Faber. “Doordat we dat steeds beter begrijpen kunnen we de aandoeningen in de toekomst mogelijk ook gaan bestrijden met medicatie die specifiek op de natriumkanalen is gericht.”

Priem in de botten
Door beschadiging van zenuwvezels vlak onder de huid ervaart de patiënt een ander gevoel voor temperatuur en pijn. Dat kan zelfs leiden tot pijn die zo hevig is dat sommigen die omschrijven als een ijspriem die in de botten prikt of het lopen over glasscherven.

Jeuk en pijn zijn twee verschijnselen die nauw met elkaar verbonden zijn en zich in veel ziektebeelden manifesteren. Bij onderhuidse jeuk en chronische of plotselinge pijn is de oorzaak van deze symptomen echter vaak onduidelijk. Een voorbeeld van zo’n ziekte is dunnevezelneuropathie.

Werking
Een zenuwcel bevat duizenden natriumkanalen. Zo’n kanaal is in staat om natriumdeeltjes door te laten of juist te blokkeren. Als deze kanalen in meerdere zenuwcellen open gaan staan geven ze een gezamenlijk signaal af dat een mens kan ervaren als warmte, koude, jeuk of een andere sensatie.

Jeuk
In een tweede studie ontdekten de onderzoekers voor het eerst dat een andere erfelijke afwijking aan zo’n natriumkanaal ongecontroleerde jeuk veroorzaakt. Bij een aantal patiënten binnen één familie die onverklaarbare jeukaanvallen ervoeren werd de genetische fout ontdekt.

Het is echter niet ondenkbaar dat andere aandoeningen, waarbij patiënten onverklaarbare jeukaanvallen krijgen ook genetisch te verklaren zijn.

pwr1rb3pys2rg4k6a39f4cbf3-w300-h250-f-be

Reacties