Maand Mei nat en veel wateroverlast

Mei 2014 is de zesde maand op rij met een gemiddelde temperatuur boven het langjarig gemiddelde. Door de aanhoudende regenval van de afgelopen dagen was het bovendien een natte maand en ontstond op verschillende plaatsen wateroverlast. Lokaal viel meer dan drie keer de normale maandhoeveelheid neerslag!

Frisse start

De eerste dagen van de maand verliepen buiig en fris met 2, 3 en 4 mei middagtemperaturen onder 14 graden. In de nacht naar zondag 4 mei koelde het in De Bilt af tot het vriespunt, plaatselijk kwam het in het oosten en zuiden van het land tot enkele graden vorst, in Twente vroor het op 4 mei aan de grond ruim 7 graden. Op 3, 4 en 16 mei vroor het in De Bilt aan de grond.

Maandag 5 en dinsdag 6 mei was het tijdelijk wat warmer en scheen de zon regelmatig, deze warmere dagen werden gevolgd door een week wisselvallig en vrij koel weer.

Eerste zomerse dag

Halverwege de maand werd het droog en zonnig en begon de maximumtemperatuur aan een stijgende lijn. Dinsdag 20 mei werd de climax bereikt: met 27,1 graden in De Bilt beleefden we deeerste landelijke zomerse dag van het jaar. Deze dag werd afgesloten met onweersbuien. Uiteindelijk komt de maandgemiddelde temperatuur naar verwachting op 13,5 graden uit. Met een langjarig gemiddelde van 13,1 graden was deze mei iets warmer dan normaal.

Lokaal meer dan 200 mm regen

Maandag 26 tot en met woensdag 28 mei was het nat. Langdurige regenval leidde op diverse plaatsen in het land tot wateroverlast. Lokaal viel in Noord-Overijssel meer dan 80 mm regen in 24 uur. Naar verwachting komt de totale maandsom gemiddeld over het land rond 95 mm uit; normaal valt er in mei 61 mm. Sinds 2007 hebben we niet zo’n natte meimaand beleefd, toen was de maandsom 104 mm. Wel was mei vorig jaar ook al natter dan normaal, met 72 mm.

De grootste neerslagsommen zijn deze maand gemeten in Drenthe en het noordoosten van Overijssel: op veel plaatsen viel meer dan 180 mm en lokaal (Dwingeloo) meer dan 200 mm. Dat is meer dan drie keer de maandhoeveelheid! Ook in Noord-Brabant, Noord-Limburg en plaatselijk in Gelderland viel veel regen. In Oosterbeek en Heibloem (Limburg) werd de 160 mm overschreden. De gebieden met de minste neerslag in deze meimaand waren de kust van Zeeland en het zuiden van Limburg met 40 à 45 mm.

Mei 2014 voorlopig

Zonnig Hemelvaartsweekend

Deze natte maand wordt droog afgesloten. In het Hemelvaartsweekend waait er een vrij droge noordelijke wind, krijgt de zon flink de ruimte en liggen de middagtemperaturen rond 20 graden. Het totaal aantal uren zon komt deze maand naar verwachting iets boven het langjarig gemiddelde uit: rond 213 uur tegen 207 uur normaal.

Foto: Debby Keith-Maas, Geldrop (27 mei)

Reacties