Tien tips voor Hemelvaart Bron: Omroep Gelderland

ARNHEM – Hemelvaartsdag, voor sommigen een christelijke feestdag, voor anderen een fietsdag en weer anderen genieten gewoon van hun vrije dag. Officieel herdenken de christenen (40 dagen na Pasen) de Hemelvaart van Jezus. Maar voor de meesten is deze donderdag toch vooral verbonden met dauwtrappen. Dat blijft toch wel de populairste traditie.

Vroeg uit de veren tegen sproeten
Lang, lang geleden had dauwtrappen nog niets met fietsen te maken. Mensen gingen toen om 3 uur ’s nachts met blote voeten wandelen, dansen en zingen in het natte gras. Dat zou een magische werking hebben. Het zou ouderdom bestrijden en huidaandoeningen genezen. Zo zou het heel goed werken tegen zomersproeten.
Tien Tips
Overal in de provincie worden fietstochten georganiseerd, maar tegenwoordig kan je ook vroeg op pad met de auto of zelfs dauwzwemmen. Maar er is meer. We hebben voor u 10 tips op een rijtje gezet:
Dauwzwemmen in Zwembad de Peppel in Ede (7.00-10.00).
Voor het dauwtrappen in Laren hoeft u niet vroeg uit de veren en ook niet sportief te zijn, want u mag met fiets of auto meedoen met de Dauwtrap fiets- en auto tocht (vanaf 9 uur). 
Vroege vogels kunnen beter gaan fietsen in Nationaal Park De Hoge Veluwe (open om 5 uur).
Echt traditioneel is de Broodweging. Al zeker sinds 1529 wegen ze broden tussen Zelhem en Hengelo (vanaf 12 uur). Iets heel anders dan: kermis in Geldermalsen.
Of het NK Goochelen in Ede (vanaf 14.00).
Kinderen zullen zich vermaken op het Kinderfestival in het Afrikamuseum in Berg en Dal (vanaf 11.00).
En op de grens: de 33e internationale Grensmarkt in Dinxperlo op Nederlands/Duits grondgebied (10.30-18.00).
Voor het racen met zeepkisten en nog meer leuke dingen ga je naar Apeldoorn.
En wie toch op tijd (6.30) op de fiets wil springen kan ook naar Culemborg.
Heeft u een eigen Hemelvaartstraditie? Laat het ons weten klik hier

Reacties