WK Brazilië

WK-sfeer proeven in Brazilië: Alle 32 deelnemende landen voor het WK voetbal in Brazilië zijn bekend. Uruguay plaatste zich woensdag als laatste land. Onder de gekwalificeerde landen bevindt zich één debutant. Bosnië-Herzegovina plaatste zich niet eerder voor een internationaal eindtoernooi.

De loting voor de poule-indeling zal op 6 december 2013 plaatsvinden in Mata de São João. 

Donderdag 12 juni 2014 is de aftrap van het WK. 
De gekwalificeerde landen:
Afrika: Algerije, Ghana, Ivoorkust, Kameroen, Nigeria.
Azië: Australië, Iran, Japan, Zuid-Korea.
Europa: België, Bosnië-Herzegovina, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Portugal, Griekenland, Italië, Kroatië, Nederland, Rusland, Spanje, Zwitserland.
Noord- en Midden-Amerika: Costa Rica, Honduras, Mexico, Verenigde Staten.
Zuid-Amerika: Argentinië, Brazilië (gastland), Chili, Colombia, Ecuador, Uruguay.
Het moet het grootste voetbalcarnaval gaan worden dat de mensheid ooit heeft meegemaakt: het wereldkampioenschap voetbal in 2014. Over iets meer dan een jaar barst het feest in twaalf verschillende Braziliaanse steden in volle hevigheid los. Of alle stadions tijdig gereed komen, daarover lijkt men zich enkel buiten het meest voetbalmaffe land ter wereld druk te maken. Ongeacht wat er allemaal nog moet gebeuren, WK-toeristen kunnen zich opmaken voor een onvergetelijk avontuur. De voorbereidingen zijn in volle gang. Elke bedrijfstak wil zich van zijn beste kant laten zien. Prostituees in Rio de Janeiro zijn zelfs al begonnen met het volgen van cursussen Engels, zodat de dames in 2014 ook een goed gesprek kunnen aanknopen met de buitenlandse clientele. De strijd om de Confederatie Cup, die op 15 juni van start gaat, dient als generale repetitie voor Brazil 2014.

Een klein schildje op de muur naast de receptie van hotel Morro do Carreca in Ponta Negra verwijst al naar het sportspektakel van volgend jaar. Fifa World Cup Brazil Official Accommodation, vermeldt het. WK-toeristen zijn van harte welkom aan he strand van Ponta Negra, gelegen op een handjevol kilometers van speelstad Natal. Nu nog bedragen de kamerprijzen 115 reais voor een standaard tweepersoonskamer en150 reais voor een vertrek met zeezicht, omgerekend zo tussen de 35 en 55 euro. Die prijzen zullen tijdens het ongetwijfeld naar boven bijgesteld worden. Het spreekt voor zich dat aan de gastvrijheid wel een prijskaartje hangt. Het WK voetbal wordt big business. En los van de FIFA en haar exclusieve sponsors zullen zoveel mogelijk ‘gewone’ Brazilianen een graantje willen meepikken, ook de eigenaren van bescheiden strandhotels zoals het Morro de Careca.
pwr1rb3pys2rg4k6a39f4cbf3-w300-h250-f-be
Naarmate het WK nadert zal het voetbalspelletje nog meer het dagelijkse leven gaan bepalen van al die miljoenen Brazilianen. Ze staan ermee op en gaan ermee naar bed. Ze belijden het als een religie. Er valt met geen mogelijkheid aan te ontkomen. Mensen worden als het ware vanzelf meegesleurd in een beleving die nergens ter wereld intenser is. De grote tv-stations voeden de ‘gelovigen’. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, en voor wie er geen genoeg van kan krijgen desnoods hele nacht door. De ware voetbaladept hoeft niets te missen. Op elke balberoering van welke Braziliaanse ster waar ook ter wereld staan de camera’s gericht. Zo scheeuwt de Braziliaanse poot van ESPN nu al elke dag ontelbare keren van de daken dat ze in het komende seizoen alle wedstrijden die het nieuwe nationale wonderkind Neymar in het shirt van Barcelona naast Messi mag afwerken live uitzendt. ESPN zit er bovenop. Waarschijnlijk kan in het grootste Zuid-Amerikaanse land alleen het bedrijven van het liefdesspel zich op een enigszins vergelijkbare populariteit verheugen dan het futebol. Ware liefhebbers, waartoe de Brazilianen gerekend mogen worden, verloochenen zich zelden.
WK Tickets, WK Kaarten Brazilie, Kaarten WK Brazilie

Een bezoek aan een doordeweeks competitieduel in de Serie B vormt uiteraard geen maatstaf voor wat de gelukkigen te wachten staat die volgend jaar tickets voor WK-duels weten te bemachtigen. Tussen de Mundial en de Braziliaanse variant van onze Jupiler League liggen werelden van verschil. Vermenigvuldig het aantal stadionbezoekers met tien en je komt misschien een klein beetje in de buurt van de ambiance die over een jaar in en rond de WK-stadions zal heersen. Toch geeft een treffen als dat tussen ABC uit Natal en Ceará uit Fortaleza – een derby volgens Braziliaanse begrippen, beide steden liggen immers slechts iets meer dan 500 kilometer van elkaar verwijderd… – zeker een indicatie van wat 90 minuten hollen achter een rond stuk leer losmaakt in het meest voetbalmaffe land ter wereld. Als verdwaalde Europeaan kijk je je ogen uit. De hartstocht druipt er vanaf, zowel binnen als buiten de lijnen. Ach, en om’s avonds na tienen lekker in je korte broek, T-shirt en met de gangbare teenslippers aan de voeten op een tribune plaats te nemen, geldt natuurlijk evenmin als een straf.
Hoewel de wedstrijd allerminst hoogstaand te noemen valt, boeit het spektakel van de eerste tot de laatste minuut. Het kost de 22 spelers in elk geval weinig moeite de mythe te ontkrachten dat elke Braziliaanse profvoetballer in het ritme van de samba over een voetbalveld danst. De supporters van het na twee competitieduels nog puntloze ABC laten zich dan ook niet bepaald onbetuigd. Afgaande op de reacties valt op dat beide elftallen erg veel zonen van vrouwen van lichte zeden herbergen… Afgezien van deze verbale agressie blijft de sfeer op de tribunes van het Estádio Frasqueirão uitermate relaxed. De aanhangers van de thuisclub en de zeker 500 meegereisde fans uit Fortaleza staan elkaar niet naar het leven. Oranjesupporters die in 2014 tijdens WK-duels van het Nederlands elftal de gevatte jongen willen uithangen, kunnen zich hoe dan ook beter twee keer bedenken. Met de leden van de Braziliaanse oproerpolitie, die zelfs bij ABC in groten getale present zijn, valt niet te spotten. In tegenstelling tot de dames van plezier aan de Copacabana en andere stranden lijken de met rode baretten getooide ‘robocops’ niet in voor een goed gesprek of een dolletje. Op het formaat van de wapenstokken van de heren zou zelfs elke doorgewinterde honkbalmiljonair uit de Amerikaanse Major League spontaan jaloers worden.
Op de WK-eindronde (12 juni t/m 13 juli 2014) kan de voetballiefhebber in Natal vier duels uit de groepsfase gaan bekijken. Momenteel staat de Arena das Dunas, zoals de plaatselijke WK-tempel gaat heten, echter nog volop in de steigers. Het WK-stadion van Natal en nieuwe thuisbasis van ABC’s lokale concurrent America RN, moet plaats gaan bieden aan 45.000 toeschouwers. Pas als op 6 december in Mata de São João de WK-loting heeft plaats gehad, zal duidelijk worden welke landen de hoofdstad van de deelstaat Rio Grande do Norte zullen aandoen.
Nederlandse voetbalsupporters die Brazil 2014 van dichtbij willen meebeleven kunnen hun WK-droom bij Fly Brazil in vervulling laten gaan. In het ten zuiden van Natal gelegen Tibau do Sul en Pipa laat de Brazilie-specialist uit Almere heuse Oranje Football Villages verrijzen, waar het de Oranjefans aan niets zal ontbreken. Met zon, artiesten en heel veel voetbal!
WK Tickets, WK Kaarten Brazilie, Kaarten WK Brazilie

Reacties