Burgers worden bedankt voor hun inzet door Politie Oost

Apeldoorn/Elst/Zutphen – In de maanden mei en juni organiseerde de politie van Oost-Nederland voor de tweede maal dit jaar bijeenkomsten om vele helden en heldinnen in het zonnetje te zetten. Deze burgers hielpen de politie in uiteenlopende situaties. Ze namen de rol van hulpverlener op zich, soms nog voordat de politie ter plaatse was en/of met gevaar voor eigen veiligheid.

Bron: 112.nl Drie districtschefs van de politie Oost-Nederland spraken hun dankbaarheid uit over de inzet van iedere aanwezige held of heldin. Zij hielpen medeburgers én zetten een stap voorwaarts ten gunste van de veiligheid in de woon- en leefomgeving. De gastheren lieten weten dat de politie absoluut niet kan zonder de burger, zeker bij heterdaadsituaties. “Alert reageren kan net het verschil maken bij een aanhouding. In andere situaties redt het zelfs levens. Ook burgerinitiatieven zoals WhatsApp-groepen in woonwijken bewijzen keer op keer hun meerwaarde. Blijf dit vooral doen en zegt het voort!”
In Elst en Zutphen werden in totaal 24 burgers in het zonnetje gezet door districtschefs Gerard ten Have, Lute Nieuwerth en Rini Strijbosch namens Ton Lith. In de trainingscentra bedankten zij persoonlijk de ‘helden’ voor de meer dan normale inzet, variërend van aanhoudingen van autodieven, inbrekers en overvallers tot ondersteuning bij drugsoverlast en verschillende reanimaties. De burgers ontvingen bloemen, een klein geschenk én een kijkje in de keuken van de politie.
Burgerparticipatie is één van de speerpunten van de politie. In Oost-Nederland heeft de politie dit vertaald naar een persoonlijke waardering voor burgers die daadwerkelijk hielpen bij het handhaven van veiligheid. Al jarenlang werd dit gebaar in Twente georganiseerd. Vanaf 2014 wordt het initiatief in heel Oost-Nederland kracht bijgezet. Dit voorjaar werden er in totaal vijf bijeenkomsten georganiseerd. In het najaar worden er wederom bijeenkomsten georganiseerd om burgers in het zonnetje te zetten.
De ‘heldendaden’ 
Telefoondief aangehouden 
In maart zien twee bezoekers op een terras in Velp dat de telefoon van een klant, die aan een ander tafeltje zit, wordt gestolen. De twee burgers zijn de verdachten gevolgd, hebben ze staande gehouden en overgedragen aan de politie toen deze ter plaatse was.
Vrouw uit water gered 
In februari is een vrouw in de gemeente Westervoort met haar scootmobiel te water geraakt. Drie tieners hebben zeer waarschijnlijk haar leven gered door haar hoofd boven water te houden en te zorgen dat ze uit het water werd gehaald.
Gered van spoor 
In oktober vorig jaar is in Zevenaar een jongen van het spoor gered, nadat hij van het perron was gevallen omdat hij onwel was geworden. Twee wachtende scholieren zijn zonder aarzelen te hulp geschoten: de één sprong van het perron om de jongen van de rails te halen, de andere rende naar de naderende trein om deze tot stoppen te manen. De trein wist op 1,5 meter voor de jongens op het spoor, tot stilstand te komen.
Reanimatie 
Een inwoner van Arnhem zag op een morgen in februari vanuit zijn raam iemand op straat liggen die blijkbaar onwel was geworden. Hij is onmiddellijk naar buiten gegaan en begon met reanimeren. Het slachtoffer is uiteindelijk met hartslag richting het ziekenhuis gegaan.
Fietsendieven aangehouden 
Een getuige van twee fietsendieven heeft in maart in Oosterbeek de verdachten achtervolgd en de politie gewaarschuwd. Op zijn aanwijzingen konden de verdachten worden aangehouden.
Autodief aangehouden 
In maart is iemand in Barneveld getuige van diefstal van een bestelbusje. Onmiddellijke achtervolging met de auto leidde tot de aanhouding van de autodief.
Woninginbrekers aangehouden 
Een inwoner van Apeldoorn ziet in februari twee verdachte personen in zijn straat en besloot ze te achtervolgen. Toen hij ervan overtuigd was dat het om inbrekers ging, waarschuwde hij de politie. De verdachten kregen dat in de gaten en gingen er vandoor in hun auto. Toen de auto vervolgens crashte, zette de collega’s de achtervolging te voet voort. Een andere alerte burger zag dit en ging ook achter de verdachten aan. De verdachten werden uiteindelijk aangehouden.
Woninginbrekers op heterdaad betrapt 
In november vorig jaar heeft een inwoner van Wilp drie woninginbrekers op heterdaad betrapt. Hij is zelf de confrontatie met hen aangegaan en samen met zijn vrouw is hij de vluchtende verdachten achtervolgd. De verdachten konden na enige tijd door collega’s worden ingerekend.
Reanimatie 
In Harderwijk is in september vorig jaar een oudere man onwel geworden en op straat in elkaar gezakt. Een getuige startte zonder aarzeling met reanimeren.
Reanimatie 
In maart wordt een fietser in Putten onwel en valt op straat. Een andere fietser stopt en begint met reanimeren.
Zelfmoord voorkomen 
In april staat een jonge vrouw op de railing van een viaduct met zichtbaar de bedoeling ervan af te springen. Een voorbijganger stopt en weet de vrouw van haar daad af te houden.
Poging tot overval 
Een inwoner van Winterswijk is in maart getuige van een poging tot een overval bij een pinautomaat. Het geld dat een winkelier wilde brengen naar de nachtkluis is net gestort. Ze achtervolgt de verdachten en weet de politie een nauwkeurige beschrijving van hen te geven. Korte tijd later konden ze worden aangehouden.
Diefstal van aanhangers voorkomen 
Een oplettende inwoner van Voorst ziet in februari dat twee personen op het punt staan om aanhangers van een oprit te stelen. Na observatie waarschuwt hij de politie en de verdachten konden worden ingerekend.
Inbrekers op heterdaad betrapt 
Een echtpaar in Warnsveld betrapt in maart twee inbrekers op heterdaad bij een schuurinbraak. Na een wilde achtervolging worden de verdachten aangehouden.
Autodief aangehouden 
Een inwoner van Apeldoorn is in april getuige van een poging tot autodiefstal. Hij achtervolgt de verdachte en de politie houdt de verdachte even later aan.
Fietsdiefstal voorkomen 
Begin mei hoort een inwoner van Harderwijk drie jongens plannen maken om een fiets te stelen in een fietsenwinkel. Zij alarmeert de politie en houdt de jongens van hun daad. Omdat zij een duidelijk signalement van de jongens heeft, kunnen ze worden geïdentificeerd. Een goed gesprek met hun ouders is het gevolg.
Winkeldieven aangehouden 
Een man in Nijmegen was in februari getuige van een winkeldiefstal. Hij achtervolgde de verdachten, die later werden aangehouden.
Optreden tegen drugsoverlast 
Met succes neemt een inwoonster van Nijmegen het initiatief om de overlast door drugsproblematiek rond het Kronenburgerpark aan te pakken. Dit doet zij door contact te zoeken en samen te werken met verschillende instanties.
Diefstal rijplaten opgelost 
In april ziet een automobilist op de A15 een vrachtwagen rijden die geladen is met rijplaten. Hij vermoedt dat deze gestolen zijn. De gewaarschuwde politie hield de vrachtwagen aan en het bleek inderdaad om gestolen rijplaten te gaan. In totaal werden vier diefstallen opgelost.
wig7tcprp412x9jnodq513wk3-w300-h250-f-be

Reacties